Gazdaság

2017.03.01. 19:05

Itt nincs nagy ötletfészek: kevés feltaláló, találmány, és startup van Vas megyében

A gazdasági életben a lehető legmenőbb dolog egy jó ötletből pénzt csinálni. Kitalálni valamit, megvalósítani, gyártani, majd jól meggazdagodni. A valóságban persze ez egyáltalán nem könnyű, de azért nem is lehetetlen.

Budai Dávid

Mindenki tud ilyen példákról, az 1974-ben piacra dobott Rubik-kockától, a negyven évvel később 2004-ben elindult Facebookig. De vajon mi a helyzet ma, és főleg itt Vas megyében? Vannak feltörekvő cégek, amelyek a megyéből indulnak világhódító útjukra? Születnek világmegváltó ötletek? A közösségi finanszírozás mindent megold? Mi van, ha csak ötletem van, de pénzem nincs? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettünk Farsang Zoltán innovációs menedzserrel.

Azt kijelenthetjük, hogy Vas megye nem a startup cégek, és nem is a feltalálók bölcsője, talán soha nem is volt az. Míg nemrég szép számmal bukkantak fel cégek és magánszemélyek is egy-egy „zseniális” ötlettel, mára már igencsak megfogyatkozott a számuk. Ennek okát nem tudni, de azt, hogy eleve miért születik itt Vas megyében kevesebb ötlet, arra azért van némi magyarázat.

Részben az az oka a kevesebb innovatív gondolat szárbaszökkenésének, hogy ezek leginkább a technológia és gazdaság orientált egyetemek környékén létrejövő szellemi műhelyekben kelnek életre, a szombathelyi felsőoktatás pedig tradicionálisan a bölcsészszakokra koncentrált. Most, a duális gépészmérnökképzés beindulásával és az ELTE színrelépésével, valamint az IT képzések újraindításával sok minden meg fog változni, amelynek már látni is az előjeleit, mivel helyi gazdaságfejlesztési szereplők is több megkeresést kapnak, mondta el Farsang Zoltán. Ez azonban csak az egyik ok, hiszen nemcsak egyetemi hallgatók, hanem mások fejéből is pattannak ki időnként gondolatok. Csakhogy azok a kockázati tőkealapokat kezelő cégek, amelyek szívesen támogatnák a reformötletek megvalósítását, rendszerint a fővárosban vannak.

A prezentációk miatt szükséges rendszeres Budapestre utazgatás pedig vagy felőrli a feltaláló idegeit és pénzét, vagy a feltaláló költözik a fővárosba és próbálja meggyőzni a befektetőket arról, hogy miért érdemes hinni benne. Egy fiatal szombathelyi vállalkozóval például pontosan ez történt. Ő végül fel is költözött és az ottani "startup ökoszisztémába" történő beilleszkedésével sikerült is támogatót találnia. Volt, aki a kifejlesztett applikációt még itt, a megyében tesztelte, aztán amikor látta, hogy van rá kereslet, további forráskeresésre elvitte a fővárosba a találmányt. A Budapest központúság tehát még most, az internet korában sem múlt el teljesen, mivel vannak olyan esetek, amikor a személyes kapcsolatok és a jelenlét is fontos.

Manapság elterjedt a közösségi támogatás rendszere is, amikor valaki az ötletét egy szélesebb közösségnek próbálja eladni úgy, hogy gyakorlatilag megkéri az internetes társadalmat, dobja össze neki a fejlesztésre valót. - Azért ezzel nem árt vigyázni, mivel az utóbbi időben több olyan eset is előfordult, hogy az ötletet mások kicsit átalakítva lemásolták. Arra is van példa, hogy sokaknak eszük ágában sincs semmit sem megvalósítani, és így próbálnak forrást szerezni más emberekből. Ezek a rossz tapasztalatok némi árnyékot vetnek az ilyen típusú finanszírozásra, na de lássuk, milyen lehetőségei vannak még annak, akinek ötlete van, de pénze nincs.

Vannak azok - a már említett - cégek, ahol ha szerencsénk van, személyesen is bemutatkozhatunk. Itt aztán zseniális ötlet ide vagy oda, simán el lehet hasalni, ha nem vagyunk elég meggyőzőek, ezért érdemes erre jól felkészülni. Egy vasi feltaláló is így járt, aki egy okos-eszközt fejlesztett volna, ám a zsűrit nem győzte meg - mesélte a szakember.

Ha mégis sikerül pénzt szerezni, annak bizony feltételei vannak, hiszen a támogatók, minden esetben biztosítékot szeretnének arra, hogy a pénzüket vissza is kapják. Extrém esetekben aztán vagy jelzálog kerül a házra, vagy a feltaláló inkább visszalép. Sok találmány, ígéretes ötlet bukik el így, de ha szakértő szervezetekhez fordulnak, a kezdeti nehézségek nagy része áthidalható.

Na, de lássuk az ötleteket. Tény, hogy sokan túlértékelik magukat és azt hiszik, hogy feltaláltak valami olyat, ami már évek óta létezik, mások pedig csupán homályos elképzeléssel rendelkeznek valamiről, ami jó volna, ha lenne. Persze vannak, akik egészen komolyan gondolják a dolgot.

Az évi hatvan-nyolcvan megkeresés között, kezdve a mezőgazdasági gépfejlesztéstől, a számítógépes szoftvereken át, egészen az ágy matracába helyezett farugóig minden megtalálható. Ez utóbbi egyébként innovációs díjat is nyert. Ha már megvan az ötlet, akkor nagyon fontos, hogy azt meg is védjük iparjogvédelmi, szellemi tulajdonvédelmi eszközökkel. Ne gondoljuk, hogy az ipari kémkedés nem fenyeget minket.

Az állam is próbál segíteni a feltörekvő vállalatoknak, és úgynevezett magvető tőke támogatást adni. A támogatást nyújtó tőkealapok hosszú előkészület után mostanra álltak föl, így a kezdő cégek is akár 9 millió forintos befektetést kaphatnak. A program népszerűsítésére országos roadshow-t is szerveztek, ám ez sajnos elkerüli Szombathelyt. Akinek viszont van egy világmegváltó ötlete, befektetőket, támogatókat, kiállítási lehetőséget, partnereket keres, vagy csak szívesen bekapcsolódna az ország startup-os vérkeringésébe, annak március 9-én Győrben a helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!