Gazdaság

2017.05.03. 15:35

Gyakorlatközpontúbb vizsgák és egyéni megoldások a szakoktatásban

Nem fog mellé, aki gazdasági képzést választ, állítja egy megyei központtal is rendelkező képzési intézmény vezetője.

Tóth Kata

Az egyik Vas megyei központtal is rendelkező képzési intézmény igazgatója, Bakos Ferenc Sándorné azt javasolja az érdeklődőknek, hogy olyan szakma felé orientálódjanak, ami piacképes vagy hiányszakma - ilyen például a tb- és bérügyintéző.

Cégük gazdasági-pénzügyi képzéseket szervez - ezek jó része egymásra épül, vagy kiegészíti egymást. Például a pénzügyi-számviteli képzés bemeneti feltétele a mérlegképes könyvelőnek. A mérlegképes könyvelő pedig az adótanácsadónak. Az utóbbi egy-két év változást hozott a vizsgakövetelményekben, mondja. Gyakorlatiasabbak lettek a feladatok: NAV-adóbevallásokat készítenek a pénzügyi-számviteli és az adótanácsadó képzésben részt vevő hallgatók. Gépes bérszámfejtés feladatuk van a tb- és bérügyintézőknek; üzleti tervet kell prezentálniuk a pénzügyi-számviteli ügyintézőknek.

Akik korábban nem szereztek szakképesítést, azok ezt csak iskolarendszerben tehetik meg. Az állam jelenleg két OKJ-s végzettség megszerzését támogatja, mégis vannak, akik nem az iskolarendszerű képzést választják: jelentősen megemelték ugyanis a minimumóraszámokat. Például egy pénzügyi, számviteli ügyintézőnek minimum 960 órát kell teljesítenie. Iskolarendszerben ez úgy tud működni ha a hallgató heti négy napon négy órát a tanfolyamon tölt, amit munka és család mellett nagyon nehéz vállalni, és sokszor a munkáltatók sem elég rugalmasak.

Kétéves, 320 órás mérlegképes könyvelő tanfolyam résztvevői egy szombathelyi képzőintézményben Fotó: Nagy Jácint

Cégüknél speciális megoldást dolgoztak ki a problémára: szakértői team-jük fejlesztett egy távoktatási anyagot, amelyet a hallgatók a saját időbeosztásuk szerint tanulhatnak, feladatokat oldhatnak meg és ellenőrizhetik a megoldást. Egy-egy tananyagrész végén kötelező teszttel mérik, hogy az anyagot sikeresen elsajátították-e a hallgatók. Bakos Ferenc Sándorné arról számol be, gyakran keresik meg őket vállalkozások azzal, hogy könyvelőt, pénzügyest, adótanácsadót keresnek.

Nem fog tehát mellé, aki gazdasági képzést választ. Ahogy az sem, aki a szállítmányozás, az oktatás, az informatika vagy az élelmiszeripar területén tapasztalható munkaerőhiányt szem előtt tartva logisztikai és szállítmányozási ügyintézőnek, óvodai dajkáknak vagy például péknek, esetleg malom- és keveréktakarmányipari technikusnak jelentkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!