Gazdaság

2017.05.10. 18:50

Ha feltöltőkártyás, azonosítsa magát!

Akinek feltöltőkártyás telefonja van, annak azonosítania kell magát a mobilszolgáltatójánál személyesen, telefonon, vagy interneten június 30-áig - ha ezt nem teszi, akkor búcsút inthet a telefonszámának.

Budai Dávid

Azonosítaniuk kell magukat a feltöltőkártyás ügyfeleknek a mobilszolgáltatójuknál június 30-áig, amennyiben ezt elmulasztják, megszűnik számukra a szolgáltatás. A jogszabály azt is előírja, hogy évente szükséges lesz az újbóli adategyeztetés.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendelete szerint ráadásul csak korlátozott számú előre fizetős SIM-kártya lehet egy ember nevén. Egy egyéni ügyfélnek - mobilszolgáltatónként - legfeljebb tíz, egy üzleti felhasználónak pedig maximum ötven feltöltőkártyás szerződése lehet. Akinek jelenleg ennél több feltöltős kártyája van, annak választania kell, hogy melyeket kívánja megtartani.

Akinek feltöltöltőkártyás mobilja van, annak június 30-áig igazolnia kell magát, különben búcsúzhat a SIM-kártyájától Fotó: Szendi Péter

A határidő lejártáig legalább kétszer értesítenie kell a szolgáltatónak ügyfeleit kötelezettségükre, az viszont már a felhasználók felelőssége, hogy annak eleget is tegyenek. Ehhez nem kell feltétlenül bemenni személyesen a szolgáltatóhoz, magyar állampolgárok esetében az adatokat interneten vagy akár telefonon is lehet egyeztetni.

A törvénymódosításnak köszönhetően egyrészt korlátozható, hogy magánemberek vagy cégek az életszerűnél nagyobb mennyiségű SIM-kártyás szerződést kössenek, és azokat továbbértékesítsék, másrészt a gördülékenyebb ügyintézéshez is szükség van a felhasználók minél pontosabb beazonosítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!