Gazdaság

2017.05.08. 18:05

Túlzó elvárásokkal keresnek állást a fiatalok

Az egyetem, főiskola befejezése után a munkába állásig tartó időszak egyre jobban kitolódni látszik a munkáltatók új készségigényei és a pályakezdők túlzó elvárásai miatt, erről számol be az egyik nemzetközi munkaerő-közvetítő cég.

Vas Népe

Az Adecco HR szolgáltató cég friss jelentésében az írja, az Eurostat április elején közzétett adatai szerint kedvezően alakul Magyarországon a fiatal, 15-24 éves korosztály foglalkoztatottsága. Az elmúlt hét évben közel 10 százalékkal, 28,1 százalékra nőtt a foglalkoztatottsági ráta ebben a korcsoportban, és a nemrég indult duális képzések során megkötött munkaszerződések hatására tovább fog bővülni.

Az egyetemen, főiskolán frissen végzett hallgatók számára azonban az egyik legnagyobb kihívás az iskola elvégzése és a munkába állás közötti időszak, a jövőbeni pályafutásukra vonatkozó döntések meghozatala. Jellemzően a fiatal pályakezdők az álommunkahelyet keresik jó bérrel, de kompromisszumok és gyakorlati tapasztalat nélkül nehezen tudják elindítani karrierjüket. A cégek pedig leginkább olyan dolgozókat keresnek, akiknek már van munkatapasztalatuk.

A fiatalok sokszor nem tudják, hogy a személyiségükhöz, készségeikhez milyen szakma illik a legjobban Fotó: Internet

Az Adecco 2016-ban 13 országban készített felmérésének eredménye szerint a 18-30 éves korosztály több mint 60 százalékának pont ez a munkahelyi tapasztalata hiányzik ahhoz, hogy a vágyott munkahelyét megszerezze. Emellett a fiatalok nem tudják, hogy a személyiségükhöz, készségeikhez milyen szakma illik a legjobban. Mindezek következtében az iskola és a munka közötti átmeneti időszak egyre inkább meghosszabbodni látszik a munkáltatók új készségigényei és a fiatal munkavállalók elvárásai miatt. Ezt a munkaerőpiaci feszültséget enyhítheti a fejvadász cég Experi-ence Work Day programja, amelyben más országokhoz hasonlóan Magyarországon évről évre 12 fiatal kap gyakorlati lehetőséget, szakmai tanácsot. A hozzájuk jelentkezők egy napig testközelből láthatják a cégnél dolgozók munkáját, és kérdéseikre éles helyzetben kapnak választ. Idén áprilisban a HR-, a marketing-, a pénzügyi, a sales és az IT-osztály működésébe nyerhettek bepillantást.

Ideálisan frissdiplomásként, de nem pályakezdőként hagyják el az egyetemet a hallgatók. Vannak felsőoktatási intézmények és vállalatok közti együttműködési formák - kooperatív és duális képzés -, amelyek korszerű választ adnak a munkaerőpiaci kihívásokra. A kooperatív képzési formában a felsőoktatási intézmény hallgatói a tanulmányaikkal párhuzamosan vállalati stratégiai partnereknél szereznek gyakorlatot és kompetenciákat. A duális képzésben, ami ugyancsak gyakorlatorientált, a hallgatók már az egyetemi éveik alatt részletes ismereteket szereznek a munka világáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!