Gazdaság

2017.08.28. 17:55

Csúcsközelben az index

SZOMBATHELY - A júliusban történelmi csúcsára jutott GKI-konjunktúraindex augusztusban minimálisan, hibahatáron belüli mértékben csökkent. Az üzleti bizalmi index az előző havinál kissé alacsonyabb, a fogyasztói viszont magasabb lett.

Vas Népe

Az üzleti várakozások ugyan némileg visszafogottabbak, ám ez kizárólag az ipari bizalmi index esésének következménye, az építőipari és különösen a kereskedelmi bizalmi index ugyanis javult, a szolgáltatói pedig nem változott, tájékoztatta lapunkat a GKI.

Az ipar kilátásai a júliusi rekord után augusztusban visszaestek a júniusi szintre. Különösen az elmúlt időszak termeléséről alkotott vélemény romlott, de a rendelésállomány - ezen belül az export -, valamint a készletek megítélése is valamivel kedvezőtlenebbé vált.

A termelési várakozások viszont érezhetően javultak. Az építőipari kilátások augusztusban tovább javultak, így az ágazat bizalmi indexe újabb historikus csúcsra emelkedett. Júliushoz képest a magas- és a mélyépítő cégek várakozásai is kedvezőbbé váltak. Az előző háromhavi termelés értékelése jelentősen, a rendelés-állományé kissé javult.

Fotó: Schutterstock

A kereskedelmi bizalmi index a júliusi enyhe csökkenés után jelentősen nőtt, és ezzel nemcsak az elmúlt majdnem négy évet jellemző viszonylag keskeny sáv tetejére került, de megközelítette történelmi csúcsát is. Különösen a rendelések várható alakulásáról vélekedtek optimistán a cégek, de az eladási pozíció és a készletszint megítélése is javult.

Augusztusban a szolgáltatói bizalmi index nem változott. Az előző három hónap általános üzletmenetének megítélése valamivel kedvezőbb lett, a forgalmi várakozások viszont kissé kedvezőtlenebbek.

A foglalkoztatási szándék augusztusban nem sokat változott; az iparban és a kereskedelemben kissé visszafogottabb, a szolgáltató cégeknél valamivel pozitívabb lett, és csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az áremelési törekvés - a kereskedelem kivételével, ahol jelentősen nőtt az áremelést tervező cégek aránya - alig változott, az iparban kissé gyengébb lett, az építőiparban valamivel erősebb, derül ki a felmérés adataiból.

Érezhetően emelkedett a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a kereskedelemben kissé romlott, az építőiparban és a szolgáltatói szférában viszont javult, a fogyasztók körében nem változott.

A GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban a júliusi enyhe csökkenést követően augusztusban öthavi maximumára emelkedett. A lakosság a saját várható pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét is kissé jobbnak érezte, mint júliusban, részletezte az eredményeket a gazdaságkutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!