kisbefektetők

2017.09.12. 14:54

Szívesen fektet állampapírba a magyar

Látványosan emelkedett a háztartások értékpapír-állománya, júliusban az MNB adatai szerint 9072,3 milliárd forintnyi értékpapír volt a kisbefektetőknél.

A legkedveltebb befektetés az állampapír-vásárlás volt, ezen belül pedig kifejezetten az államkötvények voltak vonzóak. 120 milliárd forintot juttatott a lakosság az államnak, így az állomány összesen közel ötezer milliárd forintra rúgott, a az államkötvények ebből 1700 milliárdot tettek ki. Az emelkedés a Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) és a Kétéves Állampapírok iránti felfokozott keresletnek volt köszönhető – írta a vg.hu.

A többi hitelpapírból továbbra is kevés van a háztatások kezében, valamint a vállalatok kötvényivel szemben is tartózkodóan viselkednek a hazai kisbefektetők, ami nem csoda, hiszen több vállalati kötvény kibocsátója – Quaestor, BTel, Hungária Értékpapír – csődbe ment az elmúlt években.

A befektetési alapokból 2,1 milliárd forintot vont ki a lakosság júliusban, cserébe szívesen fektetett be az ingatlan- és abszolút hozamú alapokba.

A részvények is jól teljesítettek, 11,5 milliárd forintot helyezett ki a lakosság, és jól tették – állapította meg a lap, ugyanis csaknem 28 milliárdot kerestek így, ezzel összes 446 milliárd forintra emelkedett a háztartások részvényállománya, ami új csúcs.

A bankok által kibocsájtott értékpapírok nem tudták lenyűgözni az érdeklődőket, ugyanis ezekben mindössze 5 milliárd forintnyi új befektetést helyeztek el idén a kisbefektetők, a nem pénzügyi vállalatok papírjaiban álló befektetések viszont júliusban elérték a 286 milliárd forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!