Irinyi II. Kockázati Tőkealap

2017.10.30. 09:33

Digitális fejlesztésekre pályázhat a kkv-szektor

Kockázati tőkealapot hozott létre a kormány a a közép-magyarországi kkv-k felzárkóztatására – közölte Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. 

Budapest, 2015. március 16. Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelõs államtitkár az akkreditált innovációs klaszter címek átadó ünnepségén a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2015. március 16-án. Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) akkreditált innovációs klaszter pályázaton tizennégy klaszter nyert, amelyekben összesen 495 vállalkozás vesz részt, köztük 435 kis-, és középvállalkozás, több mint 58 ezer embert foglalkoztatnak és árbevételük megközelíti a 2500 milliárd forintot. MTI Fotó: Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

A szeptemberben elindított Irinyi II. Kockázati Tőkealap az első olyan tőkeprogram Magyarországon, amely célként tűzte ki a magyar kis- és középvállalkozások Ipar 4.0-ás fejlesztéseinek finanszírozását – jelentette ki.

Az államtitkár kiemelte: Az új tőkealap hiánypótló megoldás a hazai ipari cégek felzárkóztatására

A közép-magyarországi ipari cégek együttesen 8 milliárd forint értékben igényelhetnek tőkeforrást a tőkealaptól olyan beruházásokhoz, amelyek elősegítik a termelésük digitalizálását, kiberfizikai rendszerek felállítását és üzemeltetését, illetve a gyártási folyamataik hatékonyságának növelését. A tőkealap célja, hogy olyan hazai beszállító kkv-kat állítson növekedési pályára, amelyek képesek lesznek kielégíteni a negyedik ipari forradalom keltette új és megváltozott igényeket – ismertette az államtitkár.

Az Ipar 4.0-ás fejlesztéseket végrehajtó cégek már rövid távon is csökkenteni tudják a termelési és logisztikai folyamatokhoz szükséges időt, képesek javítani eszközeik kihasználtságát, növelni tudják termékeik minőségét, és könnyebben képesek reagálni a digitális világban mozgó megrendelők keresleti elvárásaira – fűzte hozzá.

Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: a hazai beszállító cégeknek amellett, hogy a felzárkózáshoz és a digitális megoldások implementálásához meg kell szerezniük a szükséges tudást és tapasztalatot, sokuk számára a tőkeforrásokhoz való hozzájutás is kihívást jelent. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tőkebefektetések révén a vállalkozások olyan stratégiai és operatív változásokat képesek elindítani, amelyek hosszú távon is meg tudják határozni növekedési képességüket, illetve beszállítói pozíciójukat, idézte az NGM közleménye az elnök-vezérigazgatót.

Borítókép: Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár 2015. március 16-án. 

MTI Fotó: Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!