makrogazdasági adatok

2017.12.10. 12:22

Idegenforgalmi és építőipari statisztikai adatok várhatók a jövő héten

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a mezőgazdaság 2017. évi teljesítményének első becslését.

Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, így az októberi ipari termelés második becslése, kereskedelmi szálláshelyek októberi forgalmának adata, és az építőipar októberi teljesítményét is közlik.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a mezőgazdaság 2017. évi teljesítményének első becslését. Tavaly 8,5 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelése, és az árak 2,9 százalékos átlagos csökkenése következtében 5,3 százalékkal nagyobb értéket állított elő az ágazat, mint 2015-ben.

A növénytermesztésben változatlan áron számolva 12,6 százalékkal nőtt a termelés 2016-ban, amely a gabonaféléknél 19,6, az ipari növényeknél 22,1 százalékkal nőtt.

Kiemelkedő termésmennyiséget takarítottak be búzából, kukoricából, napraforgóból és repcéből is. Az állattenyésztés termelési volumene 2016-ban 3,1 százalékkal haladta meg az előző évit.

Szerdán a kereskedelmi szálláshelyek októberi és első tíz havi forgalmának adatát közli a KSH.

Szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégeké 3,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes forgalom együttesen 5,4 százalékkal nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 14,8 százalékkal csaknem 44,5 milliárd forintra emelkedett.

A szállodai szobák ára országos szinten 10,2 százalékkal, Budapesten 14 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Az első kilenc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,8 százalékkal több, összesen 23,5 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Szintén szerdán jelenik meg az októberi ipari termelés második becslése.

A december 6-án kiadott első becslés szerint októberben 7,6 százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított és a kiigazítatlan adat szerint egyaránt.

Május óta ez a legmagasabb növekedési ütem. Szeptemberhez viszonyítva 1,2 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás a szeptemberi 0,7 százalékos csökkenés után.

Az év első tíz hónapjában 5,4 százalékkal nőtt a termelés az elmúlt év azonos időszakához képest.

Pénteken közli a KSH az építőipar októberi és első tíz havi kibocsátásának statisztikáját. Az építőipari termelés volumene 23,8 százalékkal meghaladta szeptemberben az egy évvel korábbi, alacsony bázist, mindkét építményfőcsoport termelése nőtt, az épületek építéséé 22,9, az egyéb építményeké 25,4 százalékkal.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján szeptemberben az építőipar termelése 3,8 százalékkal csökkent az előző hónaphoz mérten. A harmadik negyedévben az építőipar termelői árai 5,6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 130,0 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 46,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 211,7 százalékkal. Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket.

Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés közlekedésfejlesztésre, illetve közműépítésekre kötött szerződéseknek az eredménye.

Szintén pénteken jelenik meg a mezőgazdasági termelői árak októberi alakulásáról szóló statisztika.

Címkék#növekedés
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!