Állásbörze-etikettről

2018.04.18. 19:35

Ne feledjük, hogy a sikeres bemutatkozás alapos felkészülést igényel!

Az állásbörzékre, mintha megbeszélt állásinterjúra mennénk, érdemes felkészülten érkezni. Alapkövetelmény, hogy előzetesen tájékozódjunk az érdekesnek tűnő vállalatokról, a meghirdetett pozíciókról.

Tóth Kata

Legyünk bár eddig az iskolapadot koptató pályakezdők, munkahely-változtatást tervező tapasztalt szakemberek vagy álláskeresők, az állásbörzék azok a fórumok, amelyeken közvetlen, személyes kapcsolatteremtésre van lehetőségünk a vállalatok, cégek képviselőivel.

RÁHANGOLÓDÁS, GYAKORLÁS

Az évente kétszer – a tavaszi és az őszi időszakban – tartott rendezvényekre nem árt ráhangolódnunk, sőt – pályakezdőként – akár gyakorolnunk. A sikeres állásbörze-szerepléshez elengedhetetlen a manapság sokat emlegetett proaktivitás – az, hogy konkrét lépéseket tegyünk a vágyott pozíció megszerzéséért. A kezünkbe kell vennünk az irányítást. Nézzük sorban a lényeges lépéseket!

A TERVEINKHEZ ILLESZKEDŐ KIÁLLÍTÓK

Mindenekelőtt gondoljuk végig, milyen jellegű állást szeretnénk, és reálisan milyen pozíció elnyerésére van esélyünk. Derítsük ki és jegyezzük fel, hogy a börzén részt vevő kiállítók közül melyek kínálnak a terveinkhez illeszkedő lehetőségeket.

A standdal rendelkező vállalatok listáját általában jó előre közlik a szervezők. Ha már kiválasztottuk a leendő célpontjainkat, alaposan nézzünk utána a cégeknek: ismerjük meg a profiljukat. Az internetes honlapok, a vállalatokkal kapcsolatos cikkek és az ismeretségi körünkből szerzett hírek is segítenek ebben. Ha felvértezzük magunkat szakmai információval, az pozitív képest fest rólunk – motiváltabbnak tűnünk a standoknál „toborzó” HR-esek számára.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Gyűjtsünk információt az állásbörzén részt vevő kiállítókról, és válasszuk ki közülük a leendő célpontjainkat![/caption]

KINYOMTATOTT PÁLYÁZATI ANYAG

Kinyomtatott, fényképes, magyar nyelvű önéletrajzunkat – angol, német, olasz stb. nyelvtudás esetén annak idegen nyelvű változatával együtt – feltétlenül vigyük magunkkal a rendezvényre. Olyan ez, mintha a névjegyünket adnánk át. Inkább nyomtassunk belőlük többet, mint ahány céget eredetileg terveztünk meglátogatni. Ha egymástól jellegében eltérő pozíciókra jelentkezünk, többféle verziót gyárthatunk. A pályázati anyaghoz rövid motivációs levelet is csatolhatunk – tovább árnyalja a rólunk kialakult képet, a CV-hez képest pluszinformációkat tartalmaz. Igaz, ezt egy-egy adott pozícióra szabottan jó elkészíteni.

BEMUTATKOZÁS NÉHÁNY MONDATBAN

Az állásbörze nagyszerű alkalom arra, hogy személyesen, szóban néhány percben bemutatkozzunk a céget képviselő munkatárs(ak)nak. Végzettségünk, munkatapasztalatunk, képességeink, céljaink, a lehetséges munkakörök és bérigényünk is szóba kerülhetnek. Érdeklődhetünk a jelenleg nyitott pozíciók felől, a munkaadó és az adott álláslehetőségek szempontjából fontos készségekről és elvárásokról.

A szakemberek azt tanácsolják, végezzünk szituációs gyakorlatot, hogy minél kevésbé legyünk zavarban az éles interjún. Felkelthetjük az érdeklődést a pályázatunk iránt, kérdezhetünk és jegyzetelhetünk -, ráadásul egy napon több vállalattal megismerkedhetünk, és sok hasznos információt begyűjthetünk. A hallottak alapján könnyebben el tudjuk dönteni, hogy nekünk való-e az adott munkakör és munkaadó.

ÁLLÁSINTERJÚ A HELYSZÍNEN VAGY KÉSŐBB

Van, hogy a helyszínen állásinterjúvá alakulnak a beszélgetések – az idegennyelv-tudást is tesztelhetik -, de az is gyakori, hogy egy közeli interjúidőpontban egyeznek meg a felek. Előfordul, hogy a papíralapú önéletrajz mellé/helyett e-mailben (is) kéri a cég – ha konkrét álláslehetőségről esett szó a megbeszélésen, arra hivatkozva kell küldeni a pályázatot. Lehetőleg már másnap és név szerint annak a munkatársnak, akivel találkoztunk. Nem tolakodó rákérdezni arra, hogy mikor várhatunk értesítést a pályázat, a kiválasztás eredményéről. Felajánlhatjuk, hogy néhány héten belül keressük őket.

AZ ÁPOLT, ÍZLÉSES MEGJELENÉS FÉL SIKER

Az alkalomhoz és munkahelyhez illő, ápolt, ízléses megjelenés része a fellépésünknek – a nőknél a blézer, szoknya; a férfiaknál az ing, nadrág viselet és a kényelmes, elegáns cipő. Az öltöny és a kosztüm túlzásnak hat az állásbörzén, de elfogadott, sőt elvárt a céges állásinterjún.

Sokat nyerhetünk az állásbörzéken zajló beszélgetésekkel, ügyeljünk rá, hogy ne rontsuk el a „belépőnket”!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!