Gazdaság

2015.05.17. 17:44

31 Vas megyei település kedvezményezett

Vas megyében kettő település kapott duplán „kedvezményezett” besorolást a státuszt meghatározó, most megjelent kormányrendeletben.

Bakos Ágnes

A Magyar Közlönyben olvasható adatok szerint kettő hátrányt vesz figyelembe a döntés: egyrészt a jelentős munkanélküliséget, másrészt a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális hátrányt. Mindkét szempontnak egyszerre, csupán kettő Vas megyei falu felel meg: Andrásfa és Mikosszéplak.

A besorolásnak a fejlesztési források elosztása miatt van jelentősége – vagyis kiemelt célterületek a kedvezményezett települések. Országszerte összesen 1230 ilyet vettek számba.

Andrásfán és Mikosszéplakon, a két duplán érintett falun kívül még 29 Vas megyei települést érint a kedvezményezetti státusz.

A jelentős munkanélküliség akkor érvényes, ha az adott városban, faluban a munkanélküliségi ráta meghaladja az országos átlag 1,75-szeresét. Ez a helyzet Vas megyében Nemesmedves, Pankasz és Rönök községekben.

A társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból kedvezményezett települések közé tartozik 26 vasi falu, jórészt a vasvári járásban, Dél-Vas megyei területeken.

A besorolásnál a települések területi fejlettségét vették alapul - írja a kormányrendelet. A társadalmi és demográfiai mutatókat, a lakás- és életkörülményeket, a helyi gazdaságot vizsgálták, valamint az infrastrukturális és a környezeti mutatókat.

A „kedvezményezetti" státusz nem végleges, azt az Európai Uniós tervezési ciklusoknak megfelelően felülvizsgálják, a vizsgálatot a kormány külön ütemezésben is kezdeményezheti.

Vannak úgy nevezett „átmenetileg kedvezményezett" települések is, azok az idei év végéig számíthatnak kiemelt pozícióra a fejlesztési célú támogatások tekintetében. Átmenetileg az országban 394, Vas megyében 13 település szerepel ebben a státuszban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!