Gazdaság

2016.10.26. 15:20

A bankárképző versenyeken virtuálisan kereskednek a diákok

Kőszeg - Hiánypótló oktatásként pénzügyi ismereteket sajátítanak el a kőszegi gimnazisták, napjainkra már jó eredményekkel.

Turbók Attila

Miért is nem lehet elég korán kezdeni a pénzügyi ismeretek elsajátítását? A lakáshitelek bedőlésének időszakában számos hazai gazdasági szakember hiányolta a lakosság pénzügyi ismereteit, hiszen a fizetőeszköz az egyik legsűrűbben kezelt dolog, ami egy embernél nap mint nap megfordul. Már az idősebb gyermekek is hoznak pénzügyi döntéseket akkor, amikor azon gondolkodnak, milyen üdítőt vegyenek az iskolai büfében. Az életkor előrehaladtával pedig egyre súlyosabb döntésekre kényszerülünk többek közt az otthoni kassza tekintetében, ám itt már nem egy üveg üdítőről, hanem az életünket befolyásoló döntésekről van szó. A 2008-as gazdasági válság megmutatta, a hazai lakosságnak van mit bepótolni ezen a téren.

A sikeres csapat: Mórocz Dániel, Simon Bence, Berta Zoltán Fotó: Jurisich gimnázium

Szükséges volt és a mai napig is szükséges tervezete a kormánynak, hogy már akár az általános iskolákban is használható pénzügyi ismeretekre tegyenek szert a diákok. Olyanokra, melyekkel a háztartásokban elkerülhető lesz a hitelválság okozta pénzügyi sokk. A kőszegi gimnáziumban a pénziránytű hálózat tagjaként, már évek óta folyik pénzügyi és gazdasági ismeretek oktatása. - Az elmúlt években az intézmény diákjai számos pénzügyi versenyen vettek részt, amelyeken dobogós helyezéseket értünk el - tájékoztatta lapunkat Kiss Zoltán tanár.

A legnagyobb siker azonban idén márciusban született, amikor Budapesten a nemzetközi bankárképző központban - több mint háromszáz csapatból - országos második és negyedik helyet sikerült megszerezni a kőszegi gimiseknek. - Két havi eredményes kereskedés, négy online teszt forduló, elődöntő, esszék írása és közel hét órás döntő áll mögöttünk - mondta büszkén Kiss Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!