Gazdaság

2017.07.20. 15:45

A barack és az uborka szezonja a vásárcsarnokban

SZOMBATHELY Kovászolni való uborka és sárgabarack uralta a szombathelyi piacot csütörtök reggel. Az árak változatosak, van, amiért érdemes menni egy kört a csarnokban. Az biztos, hogy az idei legolcsóbb lecsóra még várni kell.

Bakos Ágnes

- Az apró uborkát viszik, elrakni, az fogy a legjobban - mutatta a standjánál Singer Zoltán. Savanyúságot árul, de az most kevésbé fogy, ezért hoz friss zöldséget is. Azt mondta, az árakban nincs változás tavalyhoz képest: nála 298 forint egy kilogramm az uborkából, amit a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyéből hoz a vásárcsarnokba. A piacon láttunk még 248 és 499 forintért is a savanyúnak valóból.

Nagy ármozgás a többi zöldségnél sincs:

- Még nem ment le a paprika és a paradicsom ára sem, majd augusztusban, amikor megjelennek a szabadföldiek - mondta. Lecsópaprikából háromszáz forint körül adnak egy kilót, de prémium minőségű, tölteni valót is találtunk, az kétszer ennyibe került. A paradicsom kilójáért 350 és 450 forint között kérnek a szombathelyi piac kereskedői. A vöröshagymának 250 forint körül van kilója. Ezekkel az árakkal számolva ezer forintból már kijön egy családi lecsóebéd (vagy kánikulai könnyű vacsora), de egy hónap múlva lesz ez még olcsóbb is, érdemes kivárni, különösen, ha jut lecsó a kamrapolcra is, augusztusban olcsóbb lesz „feltankolni" a télre. Ha sorban állás nem is volt, de keresték a kajszibarackot is az uborka mellett, és nem lehet panasz a kínálatra. Négyszáz forint körül mérik a gyümölcsöt.

Singer Zoltán ilyenkor friss uborkát is kínál Fotó: Szendi Péter

A sárgánál olcsóbb az őszi: annak háromszáz forint körül van kilója a piacon.

A nagybanin is nagy a különbség: kajszinál 280 és négyszáz forint a nagykereskedelmi ár, az őszibaracknál 220 és 380 forint.

Érdemes jól megnézni azt is, hogy hol szerezzük be a csemegekukoricát, ha a szombathelyi piacon vesszük meg a nyári nassolnivalót. Száz és kétszáz forintért is láttunk, ennyi a csövenkénti ár, és első ránézésre nem volt ilyen mértékű különbség a minőségben.

A dinnye elengedhetetlen a hőségben, már csak a víztartalma miatt is szinte kötelező ilyenkor fogyasztani. A görögből kétszáz, a sárgadinnyéből 250 forintért láttunk a piacon, kilónként. Van déli gyümölcs is: négyszáz forint körül egy kiló narancs. A szilvalekvár eltevésével várjunk (hiszen a legjobb majd a hazai lesz), most még háromszáz forintért adnak egy kilogramm szilvát a szombathelyi vásárcsarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!