Gazdaság

2012.03.26. 17:01

A Fotex részvényei végleg elhagyják a Budapesti Értéktőzsdét

A Fotex részvényeivel hétfőn lehetett utoljára kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén, a papírok ezután a Luxemburgi Tőzsdén érhetők el.

MTI

Az utolsó kereskedési napon még 140 ezer darab saját részvény vásárlására adott megbízást a Fotex Holding, részvényenként legfeljebb 240 forintos áron a BÉT-en történő vásárlásra.

A társaság hétfői bejelentése szerint a megbízott brókercég 79.497 darab Fotex részvényt vásárolt a BÉT-en részvényenként 230 forintos átlagáron. Ezzel a tranzakcióval a Fotex közvetlen tulajdonában 1 millió 702 ezer 369 darab, a Fotex csoport tulajdonában pedig összesen 12 millió 26 ezer 259 darab Fotex törzsrészvény van a Fotex közel 71 millió darab részvényéből.

A Fotex részvényeit 199 forinton vezették be a BÉT-re 1990-ben, 2011-ben 241 forinton búcsúzott a pesti parkettől. A hétfői, utolsó záróár 10 forinttal volt magasabb a péntekinél, a forgalom elérte a 230 millió forintot. A nap folyamán a legalacsonyabb ár 224 forint, a legmagasabb 247 forint volt a Fotexben.

A Fotex-szel "történelmi" papír távozik a BÉT-ről: a társaság részvényeit 1990. november 13-án, az IBUSZ után másodikként vezették be az 1990. június 21-én újranyitott pesti tőzsdére.

Az európai részvénytársaságként működő, Luxemburgban bejegyzett Fotex Holding SE az idén február 23-án bevezette részvényeit a Luxemburgi Tőzsdére, majd március 14-én döntött az átvezetésről. A BÉT-en a törlés napja március 30., ekkor a Fotex lekerül a budapesti piac terméklistájáról.

Az átvezetés azt jelenti, hogy a BÉT-en úgy szűnik meg a Fotex-részvény kereskedése, hogy egy másik szabályozott piacon - a Luxemburgi Tőzsdén - továbbra is forgalomban marad a papír. A tőkepiaci törvény szerint ez esetben a kibocsátónak nincs kötelezettsége arra, hogy visszavásárolja részvényeit a részvénytulajdonosoktól, tehát nem kell vételi ajánlatot tennie. Továbbá az átvezetési döntéshez nem kell közgyűlési határozat, elegendő a menedzsment döntése.

A Fotex mindazonáltal az utóbbi hetekben intenzíven vásárolta saját részvényeit mind a budapesti, mind a luxemburgi tőzsdén. A legutóbbi, március 23-i tájékoztatás szerint a társaság, illetve leányvállalatai tulajdonában mintegy 12 millió darab, azaz 17 százaléknyi saját részvény van. A BÉT honlapján elérhető legfrissebb adat szerint február 29-én a Fotex részvények egyharmada volt "közkézen", azaz olyan tulajdonosoknál, amelyek kevesebb mint 5 százaléknyi részvénnyel rendelkeznek.

Az 1984-ben alakult Fotex cég eleinte főleg kiskereskedelmi-szolgáltatási tevékenységet folytatott. A 2000-es évek elejétől kezdve fokozatosan leépítette a kereskedelmi tevékenységét, és ingatlanhasznosító cégcsoporttá alakult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!