Gazdaság

2010.04.12. 02:28

A fővárosban növekszik a visszatérő külföldi vendégek száma

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma is 3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Vas Népe

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból kiderül, hogy bár a bázisévhez képest az idén élénkült a vendégforgalom, 2008-hoz viszonyítva még mindig 8 százalékos a visszaesés. A szálláshelyek árbevétele januárban és februárban folyó áron 1 százakal növekedett 2009 hasonló időszakához képest. Az öt legjelentősebb úgynevezett küldő ország közül (Németország, Ausztria, Olaszország, Oroszország és Nagy-Britannia) a német és a brit vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent az idén, a többi országból növekvő számban érkeztek a turisták. A szállodák közül az öt- és négycsillagos egységekben regisztráltak növekedést, a többi kategóriában vissza-esett az eltöltött éjszakák száma. A belföldi vendégek száma stagnált, az általuk eltöltött vendégéjszakáké csökkent.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban 2 százalékkal esett vissza, míg Budapest 8 százalékos növekedést ért el, zömében a visszatérő külföldieknek köszönhetően. Az év első két hónapjában a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 32 százalékos volt (megegyezik a 2009-es azonos időszaki értékkel), ezen belül az ötcsillagos szállodák 43, a négycsillagosok 38 százalékos foglaltságot értek el. A legnagyobb kihasználtsági arány a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (47 százalék), bár kapacitáskihasználtságuk 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Az új kategóriaként megjelenő kastélyszállók az átlagosnál alacsonyabb kihasználtsággal működtek az év első két hónapjában (23,5 százalék). A kereskedelmi szálláshelyek január-februárban összesen 25 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!