Gazdaság

2013.06.27. 11:37

A jég elverte a szőlőt, repcét, gyümölcsöst

Szombathely - A jogszabályi kötelezettségen túl a gazda saját érdeke is, hogy a növénytermesztésben bekövetkezett kárát a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságához (Szombathely, Gagarin u. 2.) bejelentse.

Peltzer Géza

Ez a bejelentés az alapja a későbbi kárenyhítésnek és a vis-maiornak - áll az igazgatóság közleményében. Lukács Zoltán főfelügyelő hozzátette: a  figyelemfelhívást az indokolja, hogy 2013. június 22-én este az érkező hidegfront jelentős vihar- és jégkárt okozott Vas megyében. A helyenként dió és tojásnagyságú jég megrongálta a háztetőket, kilyukasztotta a redőnyöket, betörte a gépkocsik szélvédőjét. A jég hatalmas kárt okozott a mezőgazdasági kultúrákban, elsősorban a szőlő- és gyümölcsös, őszi káposztarepce, az őszi kalászosok, kukorica, napraforgó károsodott.

A közlemény kitér arra is, hogy mely településeken okozott különösen nagy kárt a jég. Ezek: Horvátlövő, Vaskeresztes, Nárai, Szombathely, Táplánszentkereszt, Vép, Bozzai, Megyehíd, Pecöl. Kenéz, Ikervár, Sárvár, Sótony, Gérce, Nyőgér. A jégfelhő útjába került növényeknél a kár mértéke 30 százaléktól 80 százalékig terjed, esetenként a teljes növényzet megsemmisülése is bekövetkezett.  A kárt szenvedett mezőgazdasági terület nagysága az előzetes felmérés alapján meghaladja a 4000 hektárt. A kárfelmérést végzik a falugazdászok és a bejelentéshez szükséges nyomtatványokat biztosítják a gazdák részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!