Gazdaság

2017.01.17. 17:50

A legjobb nedűk sora - A magyar bor előkelő helyen áll

Körkép - Borászataink egyelőre nincsenek a világ élvonalában, de a magyar bor már előkelő helyen áll egy nemzetközi listán.

hvg.hu

Egykor volt egy közmondás, miszerint: azért nem vagyunk dobogósok a borászatban, mert olyan részeg a magyar, hogy mindig leesik róla. A meglehetősen negatív általánosítás azonban nem ilyen egyszerű, de nem is ennyire rossz. A világ legjobb borait termelő országokról rendre a hosszú nevű szervezet, a World Association of Writers and Journalists of Wines and Spirits (WAWWJ) állítja össze két évtizede a listáját. Ezen a listán a top 50-be vagy 100-ba bekerülni önmagában elismerést jelent.

A WAWWJ az elmúlt év végén adta ki legújabb rangsorát, amely szerint Magyarország - hasonlóan a megelőző évhez - a 14. helyet foglalja el a világ borversenyein elért eredményei alapján az 50-es toplistán. Ezt az amúgy kiváló helyezést 458 díjjal, húsz nemzetközi versenyen érte el a hazai borászat.

A lista első öt helyezettje a következő: Franciaország, USA, Spanyolország, Olaszország és Portugália. A sort vezető Franciaország 8440 díjat érdemelt ki 23 versenyen. A világ legjobb 50 bora között azonban magyar is akad: a villányi Bock Borászat 2011-es évjáratú vörös cuveé-je a 28. helyet foglalja el, hat díjjal.

Utóbbi lista legjobb három, dobogós helyre sorolt nedűje: a legfelső lépcsőn az ausztrál Taylors St. Andrews pincészet egyik shiraz vörösbora található, ezt követi a németországi Werner Anselmann pincészet 2014-es évjáratú fehérbora, majd a legjobbak sorát a spanyolországi Gonzales Byass cég erős vörösbora zárja.

A felsorolás sajnos nélkülözi az ismert magyar neveket, a világ legjobb borászatai között egyelőre nincs hazai pincészet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!