Gazdaság

2011.02.19. 17:52

A lehetőségek mentén: előnyt kovácsolni, tapasztalatot cserélni és együttműködni

A műszaki- és agrárszakemberek fórumán kiderült: nagy lehetőségeket rejt magában a Duna Stratégia, útfejlesztések indulhatnak meg, valamint több szót kérnek a vasi mérnökök.

Prófusz Péter


A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara volt a helyszíne a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) Vas Megyei Szervezete által rendezett műszaki- és agrárszakemberek fórumának. A szakmai találkozó megnyitóján Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta: minden szakmai fórum  segítséget jelent abban, hogy a megye és az ország előrébb jusson. Az elnök szerint nagy feladat vár Szombathelyre és Vas megyére, hiszen a lehető legrövidebb időn belül szoros együttműködést kell kiépíteni Burgenlanddal. Amennyiben ez a terv megvalósul, új dimenzió nyílhat a megye politikai és gazdasági életében.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere úgy véli, minden olyan  fórum  kiemelt fontosságú, melyen a műszaki értelmiség képviselői tapasztalatokat cserélhetnek. A polgármester hangsúlyozta azt is, hogy egyre világosabb a szombathelyi üzemek azon elhatározása, miszerint tanult, minőségi szakembereket kívánnak alkalmazni. Dr. Puskás Tivadar szerint  ezen igényhez jól illeszkedik az a kormányzati célkitűzés, mely az oktatási rendszer reformjával megfelelő szakmunkásokat képezne, illetve tovább gyarapítaná a műszaki értelmiségiek táborát. Vas megyében a képzés mellett az infrastruktúrával is gondok vannak, ezért  a polgármester kiemelte: Szombathely és a megye problémáit enyhítheti, hogy rövidesen pont kerül a 86-os számú főútvonal és a 8-as számú út  fejlesztésével kapcsolatos megállapodásra.

A fórum meghívott díszvendége Barsiné Pataky Etelka kormánybiztos, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke volt, aki a Duna Stratégia és  az Új Széchenyi Terv összefüggéseit világította meg a résztvevők számára. Mint elmondta: Szombathely ugyan nem a Duna mentén fekszik, ám a makroregionális (több országon átívelő) stratégiában nem is ez a fontos, hiszen a  szimbolikus elnevezés a kormánybiztos szerint azt jelképezi, hogy a globalizáció korában  folyamatosan növekszik az országok egymásrautaltsága. A Duna Stratégia így arra kínál egyedülálló alkalmat, hogy a résztvevő államok koordináltan adjanak választ azokra a fontos kérdésekre (energiabiztonság, klímaváltozás, árvíz, aszály, hiányzó közlekedési hálózatok kiépítése, vagy éppen a dunai térség biztonságának erősítése), melyeket kizárólag határon átívelő módon lehet megoldani. A makroregionális stratégia  mely összesen 11 cselekvési területet foglal magában  megalkotásában nyolc uniós, valamint hat EU-n kívüli ország vesz részt. (A magyar uniós elnökség egyik prioritását jelentő Duna Stratégia részleteire a későbbiekben bővebben is visszatérünk.)

Ezt követően Katona Ferenc, a Közlekedéstudományi Egyesület Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. területi igazgatója a megye közúti fejlesztéseinek prioritásairól beszélt.  Mint elmondta: az útfejlesztések több probléma kezelésében is segítséget jelenthetnek, ugyanis 40 évvel ezelőtt a térségben Burgenlandban volt a legnagyobb a munkanélküliség, ám  az útépítések megindítása után  mára ott a legalacsonyabb az állással nem rendelkezők  száma.  A megyében a 86-os mellett a 8-as számú gyorsforgalmi út, a 87-es autóút Bécs felé vezető szakasza, a Szombathely-Bük-Csepreg közötti útvonal minőségének javítása, és az összesen hat megyét  Vasban  Nemesbődöt, Rábahidvéget, Vasvárt és Szemenyét  érintő M9-es út kapott prioritást.

Barna Tamás, a MTESZ  megyei  elnöke a szervezet működésével kapcsolatban elmondta: minden évben  a szakmaiság és az összefogás jegyében szervezik meg a vasi MTESZ tevékenységét, mely 16 szakmai egyesületet képviselve elsősorban  a megye műszaki, infrastrukturális és környezetvédelmi céljainak fejlesztése érdekében dolgozik.

Ábrahám Ferenc, a Vas Megyei Építész Kamara elnöke dr. Puskás Tivadar mondandójára utalt vissza, amikor hangsúlyozta: kiemelten fontos szerepet kell szánni a képzésnek. Ám ez önmagában nem elég, hiszen ahhoz, hogy a megyében munkálkodó mérnökök érvényesülni is tudjanak, le kell dönteni azt a sztereotípiát, miszerint a vasi szakemberek csupán egy családi ház megtervezésére képesek. Ábrahám Ferenc szerint véget kell vetni az indokolatlan centralizációnak, s annak, hogy minden fontos beruházásról a fővárosban konzultálnak, a helyi szakemberek megkérdezése nélkül.

Dr. Németh István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke a minden mérnököt a kamarába stratégiájukról is ejtett néhány szót, melynek lényege, hogy  a lehető legtöbb  vasi mérnököt egyesítsék, bármilyen területről is érkezzenek a szakemberek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!