Gazdaság

2009.07.10. 02:28

A mérnökkamara célja a szervezet szerepkörének, társadalmi elfogadottságának erősítése

Körkép - A Vas Megyei Mérnöki Kamara a köztestületi feladatok hatékonyabb ellátásán dolgozik. Ezzel szoros összefüggésben ellenőrzési tevékenysége során a jogosultság nélküli tevékenységek visszaszorítását szeretné erősíteni.

Kiss Tamás

Visszatérve az elmúlt időszakhoz. Dr. Németh István beszámolója szerint a Vas Megyei Mérnöki Kamara a testület országos vezetésével szorosabbá tette a kapcsolatait, a Vas Megyei Építész Kamarával pedig még tovább erősítette az amúgy évek óta már jól működő együttműködést. (Csak zárójelben: az ország számos más pontján inkább rivalizál egymással a két szervezet.) A Vas Megyei Mérnöki Kamara a tudományos szervezetekkel, kiemelkedő módon a Közlekedéstudományi Egyesülettel és az MTESZ Vas megyei szervezetével is közösen dolgozik, s főként az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos ügyekben a Vas Megyéért Egyesület munkájába is besegít. Az együttműködésekről szólva a Vas Megyei TIT szervezettel és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közös programokat is megemlítette az elnök, ugyanígy azt is, hogy a testület az NYME Savaria Egyetemi Központ Műszaki-Gazdasági Felsőoktatásáért Alapítvány munkájában is részt vesz.

A jövő feladataira térve dr. Németh István kiemelte, hogy a jelenlegi tagok megtartása mellett a létszám növelését továbbra is kiemelt célnak tekinti a kamara, ez alapozhatja meg ugyanis egy másik fontos fel-adat, nevezetesen a szervezet szerepkörének, társadalmi elfogadottságának erősítését. A már említett köztestületi munka hatékonysága érdekében az önkormányzatokkal, az érdekképviseletekkel, valamint a hatóságokkal is szorosabb, konstruktív együttműködésre törekszik a kamara. Dr. Németh István szerint legalább ilyen fontos, hogy a mérnöki tevékenységet érintő intézkedések esetében az országos kamarán keresztül, illetve települési önkormányzatok és a megyei önkormányzat megkeresésével a helyi szabályok formálásánál is szorgalmazzák a hatékonyabb érdekegyeztetést, az előírások betartását.

- A képzések, illetve a szakmai rendezvények számának növelésével a szolgáltatási rendszerünket is szeretnénk továbbfejleszteni. Emellett a fiatal szakemberek beilleszkedését is szeretnénk támogatni, például információs lehetőségeik bővítése, képzések és oktatások által - informált az elnök, akitől megtudtuk, hogy ellenőrzési tevékenységük során (főként a geodéziai munkáknál) a jogosultság nélküli tevékenységek visszaszorítása a céljuk.

Végül a Vas Megyei Mérnöki Kamara idei díjazottjairól. A Bodányi Ödön-díjat Kaczmarski Béláné okl. építőmérnök kapta. Kiemelkedő Mérnöki Munkáért elismerésben Csehi József okl. közlekedésmérnök, Horváth Gyula Vladimír villamosmérnök, Pammer László nyugd. MÁV osztályvezető részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!