Gazdaság

2011.12.12. 10:05

A Moody's-t nem hatotta meg az EU-csúcs

A jövő év első negyedében az összes EU-tagország szuverén besorolását felülvizsgálja a Moody's Investors Service, mivel véleménye szerint a legutóbbi euróövezeti csúcstalálkozó ellenére továbbra sem születtek döntő jelentőségű gazdaságpolitikai elhatározások - közölte hétfőn Londonban a nemzetközi hitelminősítő.

MTI

A Moody's megerősítette állásfoglalásában azt a már korábban is hangoztatott nézetét, hogy a hitelpiacok rövid távú stabilizálását célzó intézkedések hiányában az euróövezet és "a szélesebb értelemben vett EU is" változatlanul ki van téve további sokkoknak, és "az euróövezeti kohézió továbbra is folyamatos veszélyben van".

A cég közölte: elismeri, hogy a múlt heti brüsszeli EU-csúcs közleménye megerősíti az eurótagállamok törekvését a központosított költségvetési koordinációra, valamint a források és a kockázatok megosztására. A Moody's szerint azonban a csúcstalálkozóról kiadott nyilatkozatban kevés új intézkedés van, és sok döntés "hasonlít már korábban bejelentett (intézkedésekhez)". A túlzott deficitek erőteljesebb felügyeletét például 2011 első felében, a nemzeti költségvetési rendszerek megerősítésének, valamint az összehangolás és az együttműködés javításának szándékát pedig már októberben bejelentették.

Szinte ugyanerre a megállapításra jutottak az EU-csúcs után kiadott értékeléseikben más nagy londoni elemzőházak is.

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport szakértőinek pénteki londoni értékelése szerint a csúcson elfogadott költségvetés-szabályozási lépések bizonyos mértékig "már létező (intézkedések) átcsomagolását" jelentik. Ezért az Eurasia szerint továbbra is bizonytalan, hogy e lépésekkel sikerül-e hatékonyabbá tenni az euróövezet irányítását, márpedig ettől függ, hogy visszatér-e a piaci bizalom a valutaunió iránt.

A Moody's hétfői állásfoglalása szerint a bejelentett intézkedések azt tükrözik, hogy jóllehet az euróövezeti vezetők felismerik a gyengébb költségvetési helyzetű tagállamoknak nyújtandó segítség fokozásának szükségességét, ez a szándék azonban az erősebb helyzetben lévő országok részéről erőteljes ellenállásba ütközik.

A bejelentett lépések így nem módosítják a Moody's már korábban hangoztatott azon nézetét, hogy az euróövezeti válság "kritikus és volatilis" szakaszban jár, a szuverén- és a bankadósság-piacok heveny kilengésekre hajlamosak, amelyekkel szemben a politikai döntéshozók mind nehezebben tudnak majd fellépni.

Jóllehet a Moody's központi forgatókönyve az, hogy az euróövezetet további, széleskörű törlesztésképtelenné válások nélkül sikerül fenntartani, a valószínűsíthetően bekövetkező sokkoknak azonban még e "pozitív" forgatókönyv alapján is negatív adósosztályzati kihatásaik lesznek a következő hónapokban. Ráadásul minél tovább tart a jelenlegi, "kimért" lépések jellemezte gazdaságpolitikai megközelítés, annál nagyobb a valószínűsége a súlyosabb következményű forgatókönyvek megvalósulásának, köztük olyanokénak, amelyekben többszörös eurótagállami törlesztésképtelenné válások, illetve egyes eurótagországok távozása szerepel - áll a Moody's hétfői értékelésében.

A cég közölte: ha a közeljövőben nem születnek olyan gazdaságpolitikai kezdeményezések, amelyek hatékonyan stabilizálják a hitelpiaci kondíciókat, akkor a rendszer további sokkoknak lesz kitéve, és ez valószínűleg "szelektív adósosztályzati módosításokhoz vezet". Mindezek alapján a Moody's 2012 első negyedében felülvizsgálja az euróövezeti és az EU-tagállamok szuverén adósbesorolásait - áll a hitelminősítő hétfői londoni állásfoglalásában.

Az elmúlt napokban egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már kilátásba helyezte az EU egészének leminősítését.

Az S&P a múlt héten közölte, hogy az Európai Unió lehetséges legjobb, "AAA" hosszú távú osztályzatát negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló - felülvizsgálat alá vette. A ház nem sokkal korábban hasonló megfigyelést jelentett be az euróövezet 17 tagállamára, köztük az összes "AAA" adósosztályzatú valutauniós tagországra - beleértve Németországot -, valamint az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer (EFSF) "AAA" osztályzatára is.

A Standard & Poor's szerint az EU egészére bejelentett negatív felülvizsgálat azokat az aggályokat jelzi, amelyeket a cég az euróövezet mélyülő politikai, pénzügyi és monetáris problémáiból a valutauniós szuverén adósok, és így az EU jövőbeni adósságszolgálati kapacitására háruló hatásokkal kapcsolatban táplál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!