Gazdaság

2013.02.14. 15:32

A piac reneszánszát éljük?

Az országban sok termelői és biopiac nyílt, reneszánszukat élik a piacok. Forgalmuk az elmúlt évtizedben 70 milliárdról 130 milliárdra emelkedett. Mi a helyzet Szombathelyen, a sokunk által kedvelt Vásárcsarnokban?

Némethy Mária

Szombathely "gyomrába", a piacra szívesen jár az ember. Nemcsak azért, mert ez tényleg agora, a találkozások, az összefutások, a kis pletykázások helye. A tudatos vásárlóké is. Igényes  háziasszonyoké, akik törődnek a családdal, adnak arra, milyen élelmiszert tesznek az asztalra. Friss húsból, friss zöldségből főznek.

Ami a mennyiséget illeti, mindössze ötszázalékos a piacok részaránya a hazai napi fogyasztási cikkek  élelmiszerek, kozmetikum és háztartási vegyi áru értékesítéséből. Ez derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet közzétett anyagából. Ebben az is olvasható, hogy a piacok - miközben más hagyományos kereskedelmi formák folyamatos térvesztéssel küzdenek - 2000 óta mindig meg is tudták őrizni ezt az ötszázalékos arányt. Sőt, a piacokon hagyott összegek nagysága megduplázódott! 2000-ben még 70 milliárd forint volt, mostanra  már 130 milliárd forint.

- Én nem érzékelem a piaci reneszánszot - állítja Tóth Imre, a Vásárcsarnok igazgatója. - Négy multi is van a környékünkön, s a tapasztalatom az, hogy a nagy többség ma szívesebben jár hozzájuk vásárolni. Szerintem az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy itt összehasonlíthatatlanul jobb minőségű áruhoz jutnak. De mintha a háziasszonyok nem is igen törődnének ezzel, csak minél gyorsabban le akarják tudni a vásárlást. Még azt sem veszik figyelembe, hogy az előre csomagolt áru nem csak egészségtelenebb, de drágább is, mint a piacon vásárolt friss. Én nagyon őstermelő párti vagyok. Nagyon szeretném, ha az összes boltban ami Magyarországon található, több lenne a magyar termék. Ez lenne jó.

Szimandel Alajosné úgy 30 éve árul a piacon, most éppen diót (Fotó: Szendi Péter)

Kalauz Katalin, a Vásárcsarnok dolgozója adatokat említ. A szombathelyi piacon az utóbbi években kevesebb az őstermelői tojás, mint volt, viszont többen hoznak ide krumplit eladni. A gomba értékesítése átalakulóban van. Régebben két asztalsor mindig csurig megtelt gombával. Az idén kevesebb volt, s nem csak az időjárás miatt. Az ingyenes gombavizsgálatot viszont változatlanul fenntartják a Vásárcsarnokban, ezzel sokan szívesen élnek is.

- Itt az is vonzó, hogy kis kincsekre akad az ember. Igényes kézimunkákra, vagy a zsibin, ami tartja magát, meglepő dolgokra - hallom Tóth Imrétől, aki számon tartja: kanizsai néni még kettő jár ide eladni, jönnek még a fertőhomokiak is, hozzák a kiváló zöldségeiket. Mint száz éve is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!