Gazdaság

2014.06.25. 16:05

A sokszínű pálinka

Vönöck - Az V. Vas Megyei Nyílt Pálinkaverseny eredményét két részletben hirdetik ki. A magán-és a bérfőzetők a vönöcki, a kereskedelmi főzdék a győrvári pálinkafesztiválon értesültek, illetve hogy párlatuk a szakmai zsűritől milyen minősítést kapott.

Rékai Zoltán

2010-benc még csak hetvenkettő minta érkezett az első Vas Megyei Pálinkaversenyre, most nyolc kategóriában négyszázhuszonkettő. Erről Palotás József, egyesületi elnök tájékoztatta Vönöckön, Buti Pálinkafesztiválon megtartott eredményhirdetés résztvevőit. A versenyre az ország minden részéből, sőt külföldről is érkeztek minták. Az ágyas pálinkák között a körmendi Zsigmond András szilvája bizonyult a legjobbnak, a bogyótermésűek között a kőszegdoroszlói Pongrácz László eperpárlata lett a bajnok.

Preininger Brigitta veszi át az első helyezésért járó díjat Palotás Józseftől, a Vas Megyei Pálinkaverseny Egyesület elnökétől (Fotó: Rékai Zoltán)

A vadon termő gyümölcsökből a gencsapáti Preininger Brigitta készítette a legkiválóbb pálinkát. A likőrök között a celldömölki Horváth Krisztián diólikőrje bizonyult a legjobbnak. A szőlőpálinka kategória győztese a csörötneki Kardos László kormin szőlőpárlata lett. Az egyéb kategóriában a szlovéniai Szabotin Simon borpárlatát minősítették a legjobbnak a szakemberek. A zsűri döntése alapján Vas Megye Legjobb Pálinkája 2014. címet a gencsapáti Preininger Brigitta vegyes erdei gyümölcs pálinkája érdemelte ki.

- Sokan, sokat tettek annak érdekében, hogy minőségi és sokféle pálinka készüljön - mondta az eredményhirdetésen V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Meghatározó szerepük volt a kereskedelmi főzdéknek, ők rakták magasra azt a mércét, de a gyökereket a magánfőzés jelenti, ám a derékhadat a bérfőzdék adják. Együtt jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a pálinka sokszínű, és igazi nemzeti ital lehessen. V. Németh Zsolt Kardos Lászlónak nyújtotta át a Földművelésügyi Minisztérium különdíját,

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!