Nagyobb vendégforgalom

2019.08.15. 07:00

A statisztikák alapján elmondható: a külföldiek is többet időztek megyénkben

Több turista járt Vas megyében, mint tavaly, de legalábbis nagyobb volt a vendégforgalom – látható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)idei első fél évet összegző számai között. A régió egészének negatív eredménye nem a vasi számokon múlt, ezt is jelzik az adatok.

Bakos Ágnes

ÖSSZESEN

Idén január 1-je és július 1-je között 742 055 vendégéjszakát töltöttek el Vas megye kereskedelmi szálláshelyein, tavaly ugyanekkor 733 080 éjszakát számolt a KSH. Bővülés látszik Zala megyében is, bár nem ilyen mértékű: 450 vendégéjszakával volt több az idei első fél évben, mint tavaly ugyanekkor. Közben Győr-Moson-Sopronban visszaesést eredményezett az idei első fél év: a tavalyi 581 596 után idén júliusig 567 972 vendégéjszakát időztek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Ezzel a régió egészében negatív az eredmény: 2 479 473 lett az itt töltött vendégéjszakák száma, tavaly ugyanekkor 4199 éjszakával nagyobb volt a forgalom. És a vasi növekedés ellenére látszó régiós negatív eredmény kivételnek számít országosan, hiszen január és június között a szállodai vendégéjszakák száma minden magyarországi régióban nőtt a nyugat-dunántúlit és a dél-alföldit kivéve – mutatott rá a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

KÜLFÖLDIEK

A Vas megyében megszállt vendégek között több volt a külföldi vagy a tavalyinál tovább maradtak: 408 084 volt idén, 2018-ban ugyanekkor 404 445 fizetett külföldi vendégéjszakát számolhattak a vasi panziók, hotelek, szállásadók.

két szomszédos megyében az összes vendéghez képest éppen fordított a helyzet, csak a külföldieket nézve: Győr-Moson-Sopron megyében nőtt, Zala megyében csökkent a vendégéjszakaszám. Tavaly január 1-je és július 1-je között Győr-Moson-Sopron megye szálláshelyein 266 082 éjszakát, idén ugyanekkor 278 126 éjszakát töltöttek el külföldiek. Zala megyében mintegy 4 ezerrel kevesebb külföldi vendégéjszakát számoltak a helyi szállásadók. A régiós mutató pozitív lett: 1 175 525 vendégéjszakát töltöttek a Nyugat-Dunántúlon külföldiek az év első felében, tavaly ugyanekkor 1 163 768 éjszakát számolt a KSH.

ORSZÁGOSAN

Az első fél évben a külföldiek 0,8, a belföldi vendégek 0,1 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, az összesen 13 millió vendégéjszaka 0,4 százalékkal volt több, mint a múlt év első felében – látható az országos adatsorban.

Országos kitekintésben az is látszik, hogy a szálláshelyek összes bevétele 8,9 százalékkal nőtt és mintegy 237,4 milliárd forintot tett ki. A bevételek közül 136,2 milliárd forint folyt be a szállásdíjakból, ez 8,9 százalékkal meghaladja azt az összeget, amit az előző év első fél évében regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!