Gazdaság

2009.07.21. 02:28

A szőlő permetezése

A Medárd-ciklus alatt hazánk területére többször is légköri frontok érkeztek viharos széllel, esővel, és volt, ahol jégesővel is.

Balla Emőke

A Medárd-ciklus alatt hazánk területére többször is légköri frontok érkeztek viharos széllel, esővel, és volt, ahol jégesővel is. A változékony, csapadékos időjárás kedvezett a nedvességet igénylő gombáknak, baktériumoknak és gyomoknak.

A termesztett növények közül kórokozókra fogékony a szőlő. Az elmúlt hetekben olyan fertőzési nyomás alakult ki a növényen, ami nehéz feladat elé állította a termelőket.

A szőlő a fürtzáródás stádiumában van, majd a zsendülés következik. A tömött fürtű fajtáknál az utolsó lehetőség, hogy a termést jól bepermetezzük.

A szőlő betegségei ellen eddig javarészt a hatékony, felszívódó szereket használtuk. Július végén azonban térjünk át az érintőleg ható, kontakt, nem felszívódó készítmények használatára. Az elkövetkező hetekben a lombot és a fürtöt egyaránt védeni kell.

A szőlő legveszedelmesebb betegsége a peronoszpóra. Csapadékos évjáratban - védekezés hiányában - teljes termésveszteséget okozhat. A kórokozó ellen réztartalmú, rézzel kombinált, vagy rézpótló szerek valamelyikét alkalmazzuk. A réztartalmú szerekkel 1885-től védekezünk eredményesen. Az első réztartalmú készítményt a franciaországi Bordeaux környékén használták, innen a neve: bordói lé.

A szőlőlisztharmat leginkább szárazságkedvelő gomba. Járványos terjedését a hosszan tartó, mérsékelten meleg, párás, száraz időjárás segíti. A szőlőlisztharmat ellen kéntartalmú vagy kénpótló szert használunk. Az első készítmény, amellyel a lisztharmat ellen védekeztek - közel kétszáz évvel ezelőtt - a kaliforniai lé volt. A készítmény nálunk mészkénlé néven terjedt el.

A szürkepenészes rothadás, vagy más szóval a botritisz a fürtök rothadását előidéző gomba. A betegség ellen hazánkban speciális növényvédő szereket engedélyeztek a hatóságok. A két-három nemzedékű szőlőmolyok ellen rovarölő szerrel permetezzünk.

Rendszeresen végezzük a szőlőben a zöldmunkákat is. Füvesített területen kaszáljunk, a sorokat tartsuk gyommentesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!