Felelőtlenség

2018.12.21. 07:29

ÁSZ: a kórházak egy része többet költ, mint amennyire jogosult lenne

Némely intézményekben pedig egyszerűen törvénytelenül könyvelnek, mégpedig notórius módon – mondta el Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Idők pénteki számában megjelent interjújában.

Domokos László ősbűnnek nevezte a kórházak túlköltekezését. Mint elmondta, idén is számos kórháznál és társaságként működő rendelőintézetnél végeztek ellenőrzést, és a tapasztalatok a legtöbb esetben „egész egyszerűen lesújtóak voltak”.

A szabálytalanságok között példaként említette, hogy több intézményben hiányzik a leltár, de súlyos gondokra bukkantak a különféle eszközök beszerzésénél is. Aggodalomra ad okot, hogy bizonyos egészségügyi intézményekben nem alakították ki azokat a módszereket, amelyekkel a korrupciós helyzetek elkerülhetők – mondta a számvevőszék elnöke.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a korrupcióellenes világnap alkalmából tartott rendezvényen az Országház Gobelin-termében 2018. december 10-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI Fotó

Domokos László közölte, ma nagyjából negyven kórház lépi túl rendszeresen az anyagi lehetőségeit, de a könyvelési és gazdálkodási szabálytalanságok miatt az ÁSZ sem tudja megmondani, hogy pontosan mi húzódik a háttérben.

Szerinte két fő ok jöhet szóba: vagy az, hogy az ellátandó feladatokhoz képest kevés a pénz, vagy az, hogy a kórház vezetői rosszul gazdálkodnak. Akkor lehetne tiszta képet kapni, ha minden egyes egészségügyi intézményben betartanák a számviteli, a közbeszerzési és antikorrupciós szabályokat, a csalásmentes működést biztosító előírásokat – mutatott rá az ÁSZ elnöke megjegyezve, hogy ez egyébként nem pénzkérdés.

Magyarország jelenlegi gazdasági helyzetét értékelve úgy fogalmazott:

„A mostani minden idők legjobb állapota. Olyan időszakot élünk, amikor nem az a kérdés, hogy honnan lesz pénzünk, hanem az, mire költsük el a rendelkezésünkre álló összegeket.”

Ugyanakkor Domokos László hangsúlyozta: ez az állapot nem valamiféle mindenkinek kijáró helyzet. Sokkal inkább arról van szó, hogy az elmúlt évek gazdasági lépései helyesek voltak, eredményt hoztak például az adóváltozások, de sikeres volt a foglalkoztatási és bérpolitika is – mondta az ÁSZ elnöke, hozzátéve, hogy azt azonban nem tévesztheti szem elől a kormányzat, hogy a kedvező helyzet gyorsan megváltozhat, vagyis fel kell készülni a legkülönfélébb veszélyforrásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában