Gazdaság

2015.03.03. 19:47

Ausztriai munkavállalás: Ön mennyit utazna egy munkáért?

Az ingázás nem új keletű jelenség a Nyugat-Dunántúlon, régóta figyelemmel kísérik a munkaügyi szakemberek, de csak a közelmúltban vizsgálták meg átfogóan.

Médiaközpont

Arra voltak kíváncsiak, hogy a régió mely térségeiből járnak át dolgozni Ausztriába a legtöbben, milyen munkakörökben helyezkednek el, mi motiválja őket, és mennyit hajlandóak utazni.

Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus, a kutatás vezetője szerint a dolog jelentősége most abban áll, hogy az ingázás gazdasági és társadalmi hátterét is figyelembe vették. Kiderült, hogy a régió északi részén élőkre sokkal inkább jellemző az ingázó életvitel, mint a délebbi vidékeken lakókra. Ennek egyszerű oka van. Megfigyelték, hogy naponta egy irányban legfeljebb másfél órát szánnak utazásra a kijáró dolgozók, ritka, ha valaki ennél hosszabb autózást bevállal. És az osztrákok a legnagyobb számban éppen Burgenland északi részén, Bécs és a Fertő-tó környékén ajánlják fel az álláshelyeket a magyaroknak.

Délebbre szórványosabbak az elérhető munkahelyek. Hogy mely szektorokban tudnak elhelyezkedni honfitársaink? A vendéglátás és szállodaipar kiszolgáló, a mezőgazdaság kisegítő munkakörei, valamint a feldolgozóipar alacsony hozzáadott értéket képviselő tevékenységei a legnépszerűbbek.

A döntő motiváció egyértelműen a magasabb bér. Pogátsa Zoltán kiemelte: nincs még egy olyan határvonala az Európai Uniónak, ahol két egymás mellett fekvő régióban ekkora bérkülönbség lenne, mint itt, a határ két oldalán. Ennek ellenére alacsonyabb az ingázók aránya, mint amire a kutatást végző szakemberek számítottak, amire egyrészt a megfelelő nyelvtudás hiánya lehet a magyarázat, másrészt a lehetőségek bősége. Ma ugyanis már szinte bárhol letelepedhet, aki külföldön szeretne munkát vállalni, nem feltétlenül kell a legközelebbi területekben gondolkodnia.

A vizsgálat arra is rámutatott, hogy az előzetes feltételezésekhez képest kevesen küldik ki tanulni gyermekeiket Ausztriába. A diákok számára is Bécs a fő célpont, ám oda nemcsak a mi régiónkból, hanem Magyarország egész területéről szívesen mennek tanulni a fiatalok. A kutatásvezető szerint a jövő feladata az, hogy az ingázók helyzetét folyamatosan figyelemmel kísérjék, hiszen a kinti munkavállalóink száma évről évre nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!