kicsiben, nagyban hatékonyan

2019.04.16. 07:00

Az agrárium jövőjéről szólt az őrségi fórum

A hatékonyságra helyezik a hangsúlyt a jövőben a magyar agráriumban, erről és az uniós agrártervekről is beszélt Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes az őriszentpéteri művelődési házban.

Bakos Ágnes

Farkas Sándor miniszterhelyettes és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a fórumon Fotó: Szendi Péter

Az elmúlt évek gazdasági növekedésében nagy szerepe volt az agráriumnak, a növénytermesztésnek és az állat­tenyésztésnek is – kezdte ismertetőjét Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes tegnap az őriszentpéteri művelődési házban. Az országjáró agrárfórum egyik célja éppen ez: ismertetni az elért eredményeket. Például azt, hogy ma már több mint 25 ezerrel többen dolgoznak a mezőgazdaságban, mint 2010-ben. Folyamatosan nőtt az elmúlt esztendőkben a magyar gazdák támogatása: idén már meghaladja a 100 milliárd forintot.

Úgy fogalmazott, a jövőben a hatékonyságra kell helyezni a hangsúlyt, megtartva a helyi hagyományokat, lehetőségeket. Úgymond a helyben kialakult viszonyok alapján, a helyi gazdasági formákkal működni, bővülni.

Farkas Sándor miniszterhelyettes és V. Németh Zsolt országgyűlési
képviselő a fórumon Fotó: Szendi Péter

Az ország más tájaihoz képest más az agrárium léptéke itt, a nyugati határszélen, az Őrségben is – emelte ki a fórum előtt a tájékoztató házi­gazdája, V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Elmondta, számos gazda az Őrségben 50-70 szarvasmarhát tart, a helyi termékeket, például a sajtot, tökmagolajat a kisebb gazdaságok adják. Itt a nemzeti park a legnagyobb munkáltató, magyar tarkát tartanak, és dolgoznak a mura­közi ménes revitalizálásán.

A kisebb és a nagyobb gazdaságokat, azok támogatását szinten kell tartani – márpedig az európai uniós közös agrárprogram, amely 2021-ben lép életbe, csökkentené a támogatásokat, hívta fel a figyelmet Farkas Sándor. Nem értenek egyet ezzel, hiszen nem lenne lehetőség további fejlesztésekre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz segítségével igyekeznek lépni ez ellen – emlékeztetett az aláírásgyűjtésre. Nem sok híja van a 200 ezer aláírásnak, amellyel már felléphetnek uniós szinten az agrártámogatások csökkentése ellen. Hozzátette: az agráriumtól elvett pénzt a migrációra költenék uniós szinten, ezzel nem értenek egyet, erről tájékoztatják a gazdákat a fórumokon, a fejlesztési elképzelések mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!