Gazdaság

2013.01.08. 14:10

Az aszály ellenére jól teljesített tavaly a mezőgazdaság

Szombathely - Az idén tovább növelheti pozitív kiviteli egyenlegét a magyar mezőgazdaság, ami így várhatóan meghaladja majd a hárommilliárd eurót, azaz 800-900 milliárd forint között lesz. Tavaly augusztus végéig az agrárgazdaság kiviteli többlete elérte a 2,5 milliárd eurót.

Peltzer Géza

- A vegetáció egészében uralkodó aszály mellett a szélsőségek megjelenése is komoly gondokat okozott - tudtuk meg Lukács Zoltántól, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának főfelügyelőjétől. - A másik figyelemre méltó tény, hogy a hónap leghidegebb és legmelegebb mért hőmérséklete között éves átlagban 28,4 Celsius-fok volt.  A növénytermesztők az aszály ellenére meg vannak elégedve bevételeikkel, az állattenyésztők és az élelmiszeripar szereplői azonban gondokkal küzdenek.

 

Tavaly arattak a vasi növénytermesztők. A terméseredmények elmaradtak a szokásostól, de az árak nőttek. Fotó: Benkő Sándor

 

A megye növénytermesztésének meglepetésnövénye tavaly a repce volt. Az aszály ellenére a 2,6 tonnás hektáronkénti terméseredménye az elmúlt tíz év harmadik legjobbja.  Árban a legjobban fizető éve volt a repcének a tonnánkénti 135-136 ezer forinttal. A búza négy tonnás eredménye a felvásárlási ár fényében - ami 66 ezer forintot jelentett tonnánként - jónak mondható. A korábbi évekhez viszonyítva a termés mennyiségére már az aszály erősen rányomta a bélyegét (előző években megszoktuk a 4,5-4,8 tonnás eredményeket). A kevés csapadék leginkább a sekélyen gyökerező, vízigényes kukoricát viselte meg. A vetésterület szerinti dobogós kukoricánk az elmúlt tíz év leggyengébb terméseredményét produkálta az 5.3 tonna hektáronkénti terméseredménnyel.  A 2011. évi tonnánkénti 48-50 ezer forinttal szemben 2012-ben a felvásárlók 65-66 ezer forintot adtak tonnájáért. A betakarított kukorica jó minőségű, szárítására alig volt szükség, és ez jelentős költségmegtakarítást hozott a termelőknek.

A növénytermesztés eredményeit javította, hogy a területalapú támogatás ötven százalékát kifizették november végéig. Betakarításkor előny volt a szárazság, a talajmunkáknál és az őszi vetéseknél viszont hátrány volt. A repcék vetése gyakorlatilag porba történt. Az elmúlt évek egyik legjövedelmezőbb növénye a vetésforgót figyelembe véve, valamint a szakmai elvárásoknak megfelelően az idén is a megyében maximálisan elvethető 20 ezer hektáron került elvetésre. A csapadékos időjárás és az enyhe ősz következtében a repce jól fejlődött, a kelési egyenetlenségek tompultak. A tél beállta előtt még a későbbi vetések is megerősödtek és az optimálishoz közeli állapotban mehettek a valódi télbe.

Az őszi búzák vetése a megyében november eleje körül a csapadékos idő miatt befejeződött. Erre az időre azonban a tervezett búza mennyiségét, 38 ezer hektárt, a vasi gazdák elvetették. A decemberi hótakaró nélküli fagyos időszak sem okozott gondot, mert a fagyok nem voltak kemények, hosszan tartók.

Késő ősszel enyhült a csapadékhiány, de a talajok, növények számára felvehető hasznos vízkészlet még mindig átlagosan 100150 milliméternyi hiányt mutatott. A csapadék az év végére elérte a 2011. évi mennyiséget, de mindkét év 100-100 milliméterrel kevesebb, mint a tízéves 624 mm-es átlag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!