Rengeteg hal kerül a vasi vizekbe

2019.08.08. 07:00

Az idén októberig még akár nyolcvan mázsa pontyot is telepíthetnek

Csaknem négy tonna ponty és 20 ezer compó érkezett a Vas megyei horgászvizekbe az elmúlt egy hétben, de októberig még 60-80 mázsa várható.

Budai Dávid

A pontyszállítmány a tatai Öreg-tóból érkezett Vas megyébe Fotó: VN/SHE Vas Megyei Szövetsége

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége folyamatosan végzi a nyári haltelepítéseket, július végéig rekordmennyiségű, 42 ezer 400 kg pontyot telepítettek a vasi vizekbe, de nincs megállás, hiszen csak a héten majdnem négy tonna pontyot telepítettek, horgászati tilalmat viszont sehol nem rendeltek el. A szövetség augusztus-szeptemberben még várhatóan – a bevételek függvényében – 60-80 mázsa pontyot helyez ki a vasi vizekbe.

Ősszel a tavalyi évhez hasonlóan dévérkeszeget és kisebb mennyiségben ragadozó halakat, valamint extra pontyokat szeretne vásárolni a szövetség – tudtuk meg Puskás Norberttől, a szövetség ügyvezető elnökétől, aki elárulta azt is, hogy a regisztrált horgászlétszám már közelíti 10 ezret, ez pedig ismét rekordévet jelenthet a tavalyi 9117 fős, szintén rekordlétszám után. A nyári szezonban a térségbe érkező vendégek közül is sokan horgásznak, ami meglátszik a napijegy-értékesítésen is, a többletbevételeket halasításra és a vízpartok rendben tartására fordítják.

A pontyszállítmány a tatai Öreg-tóból érkezett Vas megyébe
Fotó: VN/SHE Vas Megyei Szövetsége

A szövetség augusztus 2-án egy horgászturisztikai szempontból is igazi különlegességnek számító halfajt: 20 ezer darab előnevelt, 2-3 centiméteres compót telepített több vasi horgászvízbe. A Marcal folyóba 8 ezer, a nagypiriti tóba 3 ezer, a merseváti tóba 4 ezer, a celldömölki tóba 2 ezer, míg a vasvári tóba 3 ezer compó került. A compó a nép­hit szerint a halak doktora, ugyanis feltételezik róla, hogy a beteg halak nyálkás testéhez dörzsölik sebeiket. Óvatos, a fényt kerülő halfaj, napközben rendszerint a fenékre húzódik, és csak szürkületkor élénkül meg. Napjainkra már ritkaságnak is számító őshonos halfajunkat néhány éve a méretkorlátozás mellett tilalmi idő is védi. A szövetségi vizeken a compó legkisebb megtartható mérete 30 cm, és naponta legfeljebb két darab tartható meg belőle.

A compó 2016-ban az év hala címet is elnyerte a Magyar Haltani Társaság szavazásán. Érdekesség, hogy azon kevés élőlények közé tartozik, amelyeknek kedvez a felmelegedés, ugyanis a vízinövényekben gazdag, mocsaras vizeket kedveli – amelyekből várhatóan egyre több lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!