Gazdaság

2009.02.23. 03:28

Az oroszlán és a gyenge antilop

<b>Sopron </b> - Akkor erősödik a forint, ha lesz gazdasági kibontakozás. Járai Zsigmond nem tudja, mi lesz a világ pénzügyi rendszerével, amely eltávolodott a világgazdaságtól. Ez vezetett válsághoz.

Szenkovits Péter

A honi gazdaság működésének elősegítése, munkahelyek teremtése, a befektetési bizalom megszerzése, az állami és a gazdasági kiadások csökkentése; egyebek között ezeket szorgalmazta a Nyugat-magyarországi Egyetem soproni közgazdászklubjában Járai Zsigmond volt jegybankelnök, tőzsdeelnök, expénzügyminiszter, aki jelenleg a CIG Közép-európai Biztosító fel-ügyelőbizottságának elnöke. A mai válságkezelés legfőbb stratégiájának azt nevezte, hogy meg kell menteni a bankokat. Ha azok összedőlnek, összeomlik a hitelfelvétel, tönkremennek a háztartások.

A válság egyik leggyengébb láncszemének Magyarországot nevezte meg. 2002-től rossz gazdaságpolitikát folytatott az ország. A huszonhét uniós tagállam közül itt a legmélyebb a válság. Okként főként a felkészületlenséget nevezte meg, illetve megjegyezte: Amit tesz a kormány, azt jobban tenné, ha nem tenné; többre mennénk. Tovább veszítjük el a bizalmat.

Emlékeztetett, hogy az or- szág 1976-ban vette föl az első hosszú lejáratú hitelt... Tavaly ősszel az unió megállapította, hogy a szakadék szélén álltok , merthogy fizetésképtelenné váltunk; a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultunk, ahonnan segélycsomagot - hitelcsomagot - kaptunk. S hogy azt mire használjuk? Egyéves lélegzetvételhez - cigarettaszünethez - jutott a magyar gazdaság, mindezzel együtt folyamatos fizetésképtelenség állapotában vagyunk. Megmenekült ugyan a gazdaság, de nem jutottunk sehová. Fél év múlva is ugyanott leszünk, ahol ma vagyunk. A hitel lejártakor majd megyünk a következő hitelért. Nem győzöm hangsúlyozni: a magyar vállalkozásokat kell versenyképessé tenni. De az, hogy a kormány fölteszi a kezét azzal, hogy nem lehet cselekedni, nincs mozgástér; ilyen nincs! Kötelessége lenne megtenni azt, amit kell!

Min lehetne mégis javítani? Van mindig piac, ha szűkül is. Aki versenyképesebb, annak van esélye. A legtehetetlenebb esik vissza... Mi vagyunk a leggyengébb antilopok, s jön felénk az oroszlán. De nem kellene ebbe belenyugodni. Jó kormányra lenne szükség, meg kell szüntetni az intézményi gyengeségeket, ne essenek szét az apparátusok, ne legyen kapkodás, fejetlenség. Az adórendszer - nálunk mesze a legmagasabb az adóterhelés - gyökeres átalakítására lenne szükség: drasztikus adócsökkentésre. Ezt egy hét alatt meg lehetne csinálni. Körülbelül ötven százalékkal kellene csökkenteni az állami kiadásokat is. 20-25 százalékkal többe kerülnek az állami beruházások hazánkban, mint másutt... Vissza kellene szorítani a korrupciót!

Járai Zsigmond arra a felvetésre, hogy egy év múlva hány forint lesz az euró? - ekként felelt: A piac egyre gyengébben árazná be. A forintpolitika kapcsán is azt hangsúlyozta: át kell alakítani a gazdaságpolitikát, versenyképessé kell tenni a gazdaságot. De nem csinálunk semmit. Ha egy ország nem versenyképes, akkor gyengíteni kell a valutáját. Egy idő után a piac azt látná szívesen, ha háromszázötven forintot érne egy euró. Ha lesz gazdasági kibontakozás, erősödik a forint; ha nem, akkor gyengül.

Föltette a kérdést: ezermilliárdok bepumpálásával fönnmaradhatnak-e a rossz rendszerek? A csődökön mi épülhet? Kijelentette: hosszan tartó, elhúzódó, mély válság lesz. 2009 és 2010 is nagyon nehéz lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!