Gazdaság

2009.09.24. 15:27

Bajnai: Magyarország már képes a piacról finanszírozni magát

New York - Bajnai Gordon szerint Magyarország már képes lesz a piacról finanszírozni magát, miután az államháztartás hiányának csökkentésére tett intézkedéseivel visszaszerezte a befektetők bizalmát - jelentette a Bloomberg hírügynökség a magyar miniszterelnök Bloomberg televíziónak adott interjúja alapján.

MTI

"Ha nem történik hirtelen visszaesés a piacokon, arra számítok, hogy Magyarország képes lesz magát finanszírozni" - mondta a kormányfő az interjúban, amelyet várhatóan csütörtökön sugároz az amerikai hírcsatorna.

A kormányfő szerint 2011-2012-re Magyarország az egyike lesz azoknak a gazdaságoknak a régióban, amelyek a leggyorsabban lábalnak ki a krízisből.

Elmondta, hogy Magyarország államháztartási hiánya jövőre a GDP 3,8 százaléka lesz, amellyel az ország az egyik legstabilabb gazdaság lesz Európában, figyelembe véve, hogy az európai átlag 7,3 százalék. Az idei hiánycél a GDP 3,9 százaléka.

Bajnai Gordon megjegyezte ugyanakkor, hogy a fellendülés a német, francia és olasz piacokon múlik, az export ugyanis a nemzeti össztermék 80 százalékára rúg. Hozzátette: rövid távon segítséget jelent a belső fogyasztás, de arra nem lehet fenntartható növekedést alapozni, hiszen Magyarország exportoritentált gazdaság.

A globális pénzügyi válság az elmúlt 18 év legmélyebb recessziójába taszította Magyarországot, és az ország egy 20 milliárd eurós nemzetközi készenléti hitel felvételére  kényszerült - írja az interjú kapcsán a Bloomberg.

A hírügynökség emlékeztet, hogy a magyar kormány áprilisban kezdte újra a rendszeres kötvényaukciókat, amelyeket tavaly októberben kénytelen volt felfüggeszteni a befektetői érdeklődés hiánya miatt. Az ötéves államkötvény referenciahozama mára 7,55 százalékra csökkent - márciusban még meghaladta a 13 százalékot. Magyarország a pénzügyi válság kirobbanása óta az idén júliusban bocsátott ki először devizakötvényt, 1 milliárd euró értékben.

Szeptember közepén Oszkó Péter pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Magyarország 2010 első felében újabb 1 milliárd euró értékben bocsátana ki devizakötvényt a lejáró devizaadósság megújítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!