Gazdaság

2009.02.05. 03:29

Belekapaszkodva a szélbe

<b>Vönöck </b> - A közelmúltban készült el és egyúttal az elektromos hálózatba is állt a vönöcki szélerőmű. A dán gyártmányú szélkerék teljesítménye 0,85 megawatt, a tervek szerint éves szinten 1 millió 848 ezer megawatt áramot fog termelni.

Garai Antal 'Atom'

Gyorsan nő a szélerőművek éves, tényleges villamosenergia-termelése is, az így előállított áram mennyisége 2006-ban még csak 40 GWh volt, 2007-ben már 100 GWh, 2008 végére már elérte a 200 GWh-t, olvasható ki a Magyar Szélenergia Társaság adataiból. A 2008-as év végére megvalósult vönöcki projekt is növelni fogja már a 2009-es adatokat.

A megye legújabb szélerőművének tervezését szélmérések előzték meg, s miután a vönöcki területet elég szelesnek , azaz alkalmasnak találták, elkezdődött a projekt megvalósítása.

Nagyjából 4-5 év telt el a tervtől a megvalósulásig, az engedélyezési procedúra sok időt vett igénybe. Szükség volt zajvédelmi, madarak vonulási útvonalát és egyéb környezeti összetevőket vizsgáló tanulmányok elkészíttetésére a különféle szakhatóságokkal - mondta el Farkas Tamás, a beruházó cég tulajdonosa.

A szélerőmű tíz hónap alatt épült fel, az hogy a projekt megvalósulása közel öt évbe telt, az elhúzódó, alapos eljárások számlájára írható. A generálkivitelezőnk egy szombathelyi cég volt, amely már tevékenykedett szélerőművek építésében, nagyon jó volt az együttműködésünk a szakavatott csapattal. A szélkereket szállító német céggel kicsit már nehezebb dolgunk volt, nem volt magyar képviselőjük, így elő-előfordult párszor, hogy elbeszéltünk egymás mellett. Szerencsére idővel az ilyen jellegű problémák is megszűntek. Kicsit az a benyomásom a projekt befejeztével, hogy a németek némiképp éreztetni akarták, hogy ők a nagyobbak, ők vannak fölényben - árulta el a beruházó cég tulajdonosa.

A több száz milliós beruházás finanszírozása egy kereskedelmi bank szombathelyi fiókjának segítségével valósult meg. Farkas Tamás külön kiemelte a bank pozitív hozzáállását a projekthez. Manapság egy ilyen mértékű beruházás anyagi részét ismeretség nélkül nehéz akadálytalanul végigvinni, viszont a bank nyitott volt a tervünkre, semmiféle nehézségbe nem ütköztünk, nélkülük nem valószínű, hogy most lenne mit hajtani a szélnek Vönöck határában.

Az előzetes számítások szerint a beruházó úgy tervezi, hogy a szélerőmű tíz év alatt termeli ki az árát, a megvalósításra felvett hitel 13 évre szól. Az állam 15 évig garantálta, hogy átveszi a szél-erőmű által termelt áramot. Cégünknek ez volt az első ilyen beruházása, de lehetőség szerint szeretnénk Vas megyében további szélkerekeket telepíteni a jövőben - mondta el a tulajdonos. Vép községe az iparűzési adó mellett évente ötmillió forintot kap a megtermelt áramért, elsősorban a közvilágítás költségének fedezésére. Vönöck önkormányzata csak az iparűzési adóra számíthat, ami éves szinten (a termelés függvényében) jelentős összeggel növelheti a község költségvetését. A termelt áramot az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. egyik elosztóközpontjába vezetik a szélkeréktől.

A szélerőművet Dániában gyártották, ez Ausztriában már egy jól bevált modell, Magyarországon csak ez az egy darab van ebből a típusból. A mű magassága 86 méter, rotorának átmérője pedig 52 méteres. Automatikus vészleállító rendszerrel rendelkezik, ha a szélsebesség túl nagy, akkor kikapcsol. Ha üzemzavar van a hálózatban, vagy kiesés tapasztalható, szintén önmagától leáll. Ezt a vészleállító rendszert az elmúlt héten akaratlanul is sikerült tesztelni. A január 29-én és 30-án a megye hálóza-tában fellépő üzemzavartól (amit a havazástól eltört villanyoszlopok okoztak több településen) a szélkerék megállt. A szakhatósági vizsgákon is túl van már a szerkezet, zajmérést és különféle vizsgálatokat végeztek el a szakemberek az elmúlt napokban.

A már felépült, szélenergiát hasznosító létesítmények üzemeltetői számára könnyebbséget hoz, hogy megváltozott a kormányrendelet, amely a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételét szabályozza. A novemberi módosítás szerint az előzetesen tervezett leadandó áram mennyiségéhez képest az eddigi 30 százalék helyett akár 50 százalékkal is eltérhetnek az üzemeltetők. 2008 novemberéig még 5 forintos szabályozási pótdíjat kellett fizetni kWh-ként. Ez a változtatás a nagyobb szélerőműparkok esetében jelentősen csökkentheti a kiszabott pótdíjak mértékét. Az engedélyezési procedúra miatt közel öt évbe telt, mire megvalósult a vönöcki beruházás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!