Gazdaság

2011.09.22. 15:05

Béremelést követelnek a Tescónál

A Tescónál működő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) 10 százalékos béremelést követel 2011-re egyebek között; követelései nyomatékosítására pedig sztrájkbizottságot alakított és szeptember 26-án kollektív munkaügyi vita keretében egyeztet a munkáltatóval - mondta Bubenkó Csaba, a szakszervezet elnöke.

MTI

A szakszervezet azt követeli, hogy a munkáltató az idei 10 százalékos béremelést egyszerre, július elsejétől hajtsa végre, a megajánlott 4 százalék és az eltérő időpontok helyett.
   
Iglódi-Csató Judit, a Tesco Global-Áruházak Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-nek hangsúlyozta: a Tesco az elmúlt években a gazdasági válság kihívásai ellenére, a szektorátlaggal összhangban, vagy azt meghaladó mértékben emelte dolgozóinak bérét, 22 ezer munkavállalójukat pedig törvényesen, a jogszabályokkal összhangban alkalmazzák. Kifejtette, hogy idei béremelési szándékukról proaktív módon, időben tájékoztatták a szakszervezetet, és egyeztetéseket kezdeményeztek, amelyet a szakszervezet üdvözölt.
   
Úgy vélekedett, hogy a Tesco idei, 4 százalékos béremelési javaslata megfelel az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlásának, valamint összhangban van a szektorátlaggal, vagy meghaladja azt.
   
A szakszervezet sztrájkkövetelései között szerepel az is, hogy a pénztárosok kapják meg az idén a 94.000 forint bérminimumot, illetve a jogerős bírósági döntés alapján fizessék ki a Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében dolgozó pénztárosoknak a 2010. évi 89.500 forint bérminimumot - közölte szakszervezeti elnök. Iglódi-Csató Judit a pénztárosok bérével kapcsolatban elmondta: továbbra is tartják magukat azon álláspontjukhoz, hogy a pénztárosi munkakör nem szakképesítéshez kötött munkakör (a szakképesítést a felvételnél sem várják el), így nem jár érte a garantált bérminimum.
   
Bubenkó Csaba elmondta, hogy a munkaadó 2011. július elsején végrehajtotta a központban dolgozók idei béremelését, a többi munkavállalónál október elsejétől emelné a kereseteket. A Tesco kommunikációs igazgatója erről azt mondta, hogy ez minden évben így van, a bérciklus mindkét esetben 12 hónap, vagyis a különböző időpontokban történő béremeléssel egyik munkavállalói csoportot sem éri kár.
   
A KDFSZ elnöke hangsúlyozta: megállapodásra törekednek,  bíznak abban, hogy a munkaadó elmozdul álláspontjáról. Amennyiben a munkáltató ragaszkodik az eltérő időpontban végrehajtandó béremeléshez, akkor a szakszervezet az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulna, hogy állapítsa meg a 21 ezer munkavállaló hátrányára elkövetett jogsértést.
   
A Tesco értetlenül áll a szakszervezet sztrájkfenyegetése előtt, mivel még el sem kezdődtek az egyeztetések a követelésekről. Elmondta, hogy a KDFSZ csütörtökön értesítette a Tescót jövő hétfői tárgyalási szándékáról, így hétfőn egyeztetnek az érdekképviselettel, és ezután is a tárgyalásos megoldásra törekednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!