Gazdaság

2009.06.10. 02:28

Borbarátok házhoz mennek

Sopron - A különböző versenyeken elért eredményei alapján a borbarátok körében jól cseng a soproni borász, Iváncsics Zoltán neve, ám közöttük is viszonylag kevesen vannak, akik kóstolhatták is a borait.

Erős D. Zoltán

Ennek az a magyarázata, hogy pincészet borai nagykereskedelmi forgalomban nem kaphatók. Az 5 hektárnyi szőlőből készült évi 12-15 ezer palack felét már a Sopron kertvárosi részében lévő pincéből elviszik a borkedvelők, a másik fele pedig az éttermekben fogy el.

Az elmúlt években sikert sikerre halmozott a borász, akinek ebben a munkában a felesége az egyik legfőbb segítője. A sikerek között több vasi vonatkozású eredmény is van. Így a tavalyi Savaria Karnevál legjobb rosé bora Iváncsicsék 2007-es merlot roséja. Az elmúlt év termése pedig az országos rosé versenyen érdemelt aranyérmet. Többen ugyan furcsállják, hogy ebből a nemes fajtából rosét készít, ám Iváncsics Zoltán úgy gondolja, hogy ez a minőség alapja. Ugyancsak tavaly, a büki borversenyen választották meg a város borának a 2007-es Irsai Olivért. Eme magyar fajta elmúlt évi változatának pedig a minap ítélték oda a Nyugat-magyarországi Egyetem bora címet. A 2004-es Irsait pedig még Bordeaux-ban is arannyal illették.

Komoly elismerésnek számít az is, ha valakinek a borát Sopronban a város legjobb kékfrankosaként tartják számon. Márpedig tavaly egymás után harmadik alkalommal Iváncsics Zoltán bora nyerte el ezt a címet. Ez a bo-rász számára azért is volt örömteli, mivel egy négyéves, Fertő tó melletti ültetvény első termését minősítették így a bírálók. S ezt a kékfrankost Bordeaux-ban bronzzal ismerték el. A VIII. Páneurópai Vörösborsenyen pedig az Iváncsics Pincészet újdonsága, a 2006-os Shiraz lett aranyérmes. A 2003-ban telepített 0,3 hektáros területen a szűztermésből 800 palack bor készült. Burgenlandi mintára kezdett tíz évvel ezelőtt késői szüretelésű borokat készíteni Iváncsics Zoltán. Tavaly a Vinagora Nemzetközi Borversenyen lett aranyérmes a 2006-os év termése.

A borász örül a sikereknek, ez igazolja vissza munkája eredményességét. Amíg tudja, feleségével csinálja, ám hogy mit hoz a jövő, az bizonytalan. Gyermekeik más pályát választottak, legfel-jebb reménykedhetnek abban, hogy a fiuk mégis ennek a nem könnyű, ám kreatív szakmának a vonzásába kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!