Gazdaság

2010.09.30. 07:55

Cégbújócska: az eltiltott ügyvezető nem vész el, csak átalakul a vállalkozása

Hiába tiltottak el a cégvezetéstől tavaly óta 140 menedzsert, az érintettek más cégeket vígan vezetnek. A gazdasági társaságokról szóló törvény (gt) tavalyi szigorítása ezek szerint megoldhatatlan helyzet elé állította a cégbíróságokat, így az adósságszédelgők tovább garázdálkodnak.

Vas Népe

Tavaly óta 5 évre eltiltják a cégvezetéstől azt a menedzsert, aki, bár felelősségét a ki nem elégített követelésekért a bíróság egy cég felszámolása során megállapítja, helytállási kötelezettségéből fakadó fizetési kötelezettségeit nem teljesíti. A törvénymódosítás ezzel egy időben kettőről három évre emelte az eltiltást azok esetében, akik megszűnéssel törölt cégben töltöttek be vezető pozíciót a megszűnés előtti évben. Azóta 140 emberrel szemben mondták ki az eltiltást Magyarországon: ők elvileg nem lehetnek vezető tisztségviselői más cégeknek.

Ehhez képest az Opten céginformációs szolgáltató kapcsolati hálóiban a 140 eltiltott közül több olyan személyt találni, aki az eltiltás ellenére jelenleg is több másik gazdasági társaság vezető tisztségviselője. A tilalmi listán szereplő legtöbb személy az elmúlt években és jelenleg is több cégben vállalt vagy vállal vezető szerepet, sőt közülük nem egy – mit sem törődve a szankcióval – az eltiltás után néhány héttel lépett szolgálatba menedzserként valamelyik újonnan alapított cégben.

„Magyarországon – a közel egymillió vállalkozás hazájában – az utóbbi években sajnos állandó figyelmet kell fordítani az ügyeskedő vállalkozókra. A hazai és nemzetközi cégek sűrűjében napok alatt köddé válnak a vétkesek, adósságok tömegét maguk után hagyva” – mondja Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az adósságszédelgők ügyesen lavíroznak: cégük székhelyét, nevét változtatva napok alatt új cégjegyzékszámmal jelennek meg, vagy cégüket ismeretlen embereknek adják el. Az így kialakult „csaláspiramis” tetejéről egyszerűen továbbállnak, és hetekkel vagy akár napokkal később egy újabb vállalkozás élén tűnnek fel, amely később ismét fizetésképtelenné és megtalálhatatlanná válik. A vezetők és tulajdonosok mozgása a céginformációs rendszerek használata nélkül gyakorlatilag követhetetlen.

Tavaly ősszel sokat fogadkozott az akkori kabinet, hogy ennek a bújócskának a gazdasági társaságokról szóló törvény szigorításával állja útját. A szigorítás megtörtént, de a jelek szerint az állam nem tud érvényt szerezni neki. „Bár 3 hónappal a módosítás hatályba lépése után még csak 15 személy nevét tartalmazta az eltiltottak listája, úgy tűnt, végre van egy visszatartó eszköz a cégbíróság kezében” – mondja az Opten stratégiai igazgatója, aki a nyilvánosság előtt többször is vállalta már, hogy nem könnyíteni, hanem szigorítani kellene a vállalkozások alapításának feltételeit. Az Opten egy évvel a szigorítás hatályba lépése után vizsgálta meg ismét az eltiltottakat, s ekkor derült ki, hogy a törvény lényegében betarthatatlan. „Kifejezetten károsan hat a magyar gazdaságra, ha olyan jogszabályokat hoznak, amelyeknek a betartatására nincs felkészülve az állam. Természetesen a piac – s benne a hitelintézetek és a nagyvállalati kockázatkezelők – igényli a megoldást ezekre az esetekre is, így az állami szabályozás hiányzó elemeit céginformációs szolgáltatóként mi pótoljuk tapasztalatunkkal, szakértelmünkkel, informatikai hátterünkkel” – fogalmaz Csorbai Hajnalka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!