Gazdaság

2011.08.08. 05:32

Csökkent a nyugdíjvagyon értéke

Legkevesebb 700 milliárd forinttal lenne nagyobb ma a hazai nyugdíjvagyon értéke, ha 13 évvel ezelőtt nem vezetik be a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert Magyarországon - írja a Magyar Nemzet a birtokába jutott kormányzati jelentésre hivatkozva. Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott hétfőn azt nyilatkozta: a magán-nyugdíjpénztárak létrehozása nélkül ma 10 százalékkal lenne kisebb az államadósság.

MTI

Selmeczi: a magán-nyugdíjpénztárak létrehozása nélkül ma 10 százalékkal lenne kisebb az államadósság

Miután a bruttó hazai termék (GDP) egy százaléka került be évente a magán-nyugdíjpénztárakba, így ha 1998-ban ezek nem jönnek létre, akkor mára nem 80, hanem csak 70 százalék lenne a magyar államháztartás GDP arányos adóssága - mondta Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott hétfőn  sajtótájékoztatón Budapesten.

A kisebb adósságot alacsonyabb kamattal lehetett volna finanszírozni is - tette hozzá a nyugdíjvédelmi megbízott.
   
Selmeczi Gabriella bejelentette, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálja - egyebek mellett - a pénztárak működési költségeit, vagyonkezelési díjait, és a vizsgálati jelentést a kormány a parlament elé terjeszti.
   
Az eddigi vizsgálat kiterjedt arra, hogy mekkora lett volna a magán-nyugdíjpénztárak vagyona a múlt év végén akkor, ha a befizetéseket 13 évig tisztán állampapírban tartják. Az eredmény: a tényleges 3.160 milliárd forint helyett 700 milliárddal több, azaz 3.860 milliárd forint lenne a vagyon.
   
Egy átlagos pénztártagra vetítve - aki 13 év alatt 1,7 millió forintot fizetett be - a vagyon 2,3 millió forint helyett 2,5 milliót tenne ki - mondta Selmeczi Gabriella.
   
A működési költségre 150 milliárd forintot fordítottak a pénztárak, szintén 13 év alatt, amit horribilis összegnek nevezett.
   
A nyugdíjvédelmi megbízott végül összegezte a 700 milliárd számított hozam-különbözetet és a 150 milliárd forint működési költséget, és megjegyezte, hogy a 850 milliárd forint az éves GDP 3 százaléknak felel meg.
   
A 2010. évi zárszámadás adatait alapul véve a 850 milliárd forintból két évi nyugdíjat, 5 évi gyes-t és gyed-et, szintén két évi gyógyszertámogatást vagy 5 havi nyugdíjat lehetne kifizetni - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!