lélektani határ alatt

2019.08.13. 18:09

Csúcsok után zuhant az arany ára

A politikai és geopolitikai feszültség éleződése, a kereskedelmi háború, a hongkongi összecsapások, az argentin pénzügyi válság, tetézve az államkötvények hozamának esésével keddi kezdetén hatéves csúcsra lendítette az arany jegyzését.

A fém árfolyama azonban gyorsan zuhanni kezdett, amikor bejelentették, hogy Washington elhalasztja néhány büntető vámtarifa bevezetését.

Csakúgy mint az értéktőzsdéknek, az aranypiacnak sem volt szokványos napja kedden. A fém profitált a politikai és gazdasági kockázatokból, és a jegyzés dél tájban 2013 tavasza óta a legmagasabb szintre hágott, elérte az unciánkénti (31,104 gramm) 1535,11 dollárt.

Kora délután bekövetkezett a fordulat, miután az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala bejelentette, hogy „egészségügyi, biztonsági, nemzetbiztonsági és egyéb más okok miatt” kivételt tesznek és levesznek több terméket a szeptember 1-jétől 10 százalékos pótvám hatálya alá eső kínai importcikkek listájáról.

Befektetők ebből arra következtettek, hogy a Trump-adminisztráció békülékeny gesztusa egy szélesebb körű megegyezés szándékának előjele. A fém jegyzése a hír vétele után közel két százalékkal esett. Az azonnali piacon a jegyzés az 1493,64 dollárra, az 1500 dolláros lélektani szint alá esett.

„Noha a fejlemény nem befolyásolja drámaian az aranypiac kedvező kilátásait, rövid távon fékezi lendületét” – mondta Tai Wong, a BMI brókercég illetékes vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!