Gazdaság

2011.08.02. 15:30

Devizahitelek - Szijjártó: éljenek az árfolyamgáttal

A kormány arra bíztatja az érintett lakáshiteleseket, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével.

MTI

OLDALTÖRÉS: Szerződésmódosításokkal segítene a devizahiteleseken az MSZP









Szerződésmódosításokkal segítene a devizahiteleseken az MSZP









Szerződésmódosításokkal segítene a devizahiteleseken az MSZP

Szerződésmódosításokkal segítene a devizahiteleseken az MSZP

Az MSZP szerint továbbra is a svájci frankban felvett hitelek szerződéseinek újratárgyalása jelentheti a megoldást a bajba került devizahitelesek megsegítésére.

Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a szerződések újratárgyalását az Európai Unióban ismert, úgynevezett termékfelelősségi elv teheti lehetővé, ez alapján ugyanis a bankok nem háríthatnák át teljes mértékben az árfolyamból eredő kockázatokat. A szocialista párt úgy gondolja a szerződések módosítása visszamenőleges hatállyal is lehetséges, a kontraktusok megkötésekor fennálló feltételek érvényesítése érdekében - fűzte hozzá.
   
Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a "Fidesz által kitalált kötött árfolyam csak a probléma elnyújtását jelenti", hiszen aki eddig nem tudta fizetni törlesztőrészleteit, az várhatóan a jövőben sem lesz erre képes.
   
Kiemelte: a kormány "teljes tétlenséget" mutat a kérdésben, és szerinte "szabadrablást enged" a bankoknak, figyelmen kívül hagyva, hogy a svájci frank árfolyama kedden már a 245 forintot is átlépte. Különösen fájónak nevezte továbbá, hogy a "bankok sem tesznek semmit" a megoldás érdekében, sőt gyakran teljesen indokolatlan költségeket terhelnek a hitelesek nyakába.
   
Szanyi Tibor megjegyezte továbbá, hogy a svájci frank árfolyamának alakulása miatt a fideszes vezetésű önkormányzatok tömeges csődjére is számítani lehet a jövő évben, amiről szerinte a Fidesz ugyancsak nem vesz tudomást.
   
A sajtótájékoztatón szintén résztvevő Kormos Kata, az MSZP szóvivője ezzel összefüggésben azt mondta, a Fidesz az elmúlt napokban azért helyezte kilátásba az utóbbi szocialista kormányok felelősségre vonását, hogy elterelje a figyelmet rossz gazdaságpolitikájáról. Mint mondta, a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadó bevezetése után elmaradt az ígért gazdasági növekedés, sőt az emberek egyre rosszabbul élnek.

Szanyi Tibor szerint a kormány csak látszólag hirdetett hadat az államadósság ellen, a valóságban ugyanis az MSZP-re támadt, de "csúfos vereséget szenvedett".









Jobbik: a devizahitelesek problémája az egész társadalom vállát nyomja


    Budapest, 2011. augusztus 2., kedd (MTI) - A Jobbik szerint a kormánynak minél hamarabb jelentős költségvetési forrásokat kellene biztosítania a Nemzeti Eszközkezelő felállítására, mert ezzel lehetne megmenteni a devizahitelesek tömegét a csődtől - jelentette ki sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kedden Budapesten Volner János.


    A Jobbik frakcióvezető-helyettese a rekordmagasságba erősödő svájci frank kapcsán leszögezte: a túl magas árfolyamok nem csak a devizahiteleseket érintik majd,  ez "az egész ingatlanszektort viszi magával" és ezen keresztül az egész társadalom vállát nyomja.     Éppen ezért a Jobbik szerint a kormánynak jelentős költségvetési forrásokat kellene biztosítania a probléma megoldására. Az ellenzéki politikus szerint az a kifogás elfogadhatatlan, hogy nincs az államnak erre pénze.     "Ha van pénz a munkavállalók 15 százalékának kedvezményt biztosító egykulcsos adó bevezetésére, vagy a Mol-részvények visszavásárlására, akkor az ezeknél sokkal fontosabb" problémára, a devizahitelesek megsegítésére is kell legyen forrás.     Az árfolyamrögzítés kormány által biztosított lehetőségével kapcsolatban Volner János elmondta: ez csak egy kis rétegen segíthet, de azon is csak átmenetileg és nem lehet tudni, hogy mi lesz a rögzítés lejárta után.








OLDALTÖRÉS: Jobbik: a devizahitelesek problémája az egész társadalom vállát nyomja









Jobbik: a devizahitelesek problémája az egész társadalom vállát nyomja









Jobbik: a devizahitelesek problémája az egész társadalom vállát nyomja









Jobbik: a devizahitelesek problémája az egész társadalom vállát nyomja

A Jobbik szerint a kormánynak minél hamarabb jelentős költségvetési forrásokat kellene biztosítania a Nemzeti Eszközkezelő felállítására, mert ezzel lehetne megmenteni a devizahitelesek tömegét a csődtől - jelentette ki sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kedden Budapesten Volner János.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese a rekordmagasságba erősödő svájci frank kapcsán leszögezte: a túl magas árfolyamok nem csak a devizahiteleseket érintik majd,  ez "az egész ingatlanszektort viszi magával" és ezen keresztül az egész társadalom vállát nyomja.    
Éppen ezért a Jobbik szerint a kormánynak jelentős költségvetési forrásokat kellene biztosítania a probléma megoldására. Az ellenzéki politikus szerint az a kifogás elfogadhatatlan, hogy nincs az államnak erre pénze.    
"Ha van pénz a munkavállalók 15 százalékának kedvezményt biztosító egykulcsos adó bevezetésére, vagy a Mol-részvények visszavásárlására, akkor az ezeknél sokkal fontosabb" problémára, a devizahitelesek megsegítésére is kell legyen forrás.    
Az árfolyamrögzítés kormány által biztosított lehetőségével kapcsolatban Volner János elmondta: ez csak egy kis rétegen segíthet, de azon is csak átmenetileg és nem lehet tudni, hogy mi lesz a rögzítés lejárta után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!