Gazdaság

2016.08.17. 17:29

Diplomával sem kell? - Negyvenéves kor felett nehéz az álláskeresés

Sárvár - Negyven felett nem kell a képzett munkaerő sem - tájékoztatta lapunkat egy sárvári férfi. A miértre keressük a választ.

Turbók Attila

- Hiába a műszaki diploma, hiába a sokéves szakmai gyakorlat, hónapok óta nem találok magamnak állást, így elhatároztam, hogy a határ közelében lakva inkább megpróbálkozom ausztriai munkával, ám legnagyobb meglepetésemre ott sem kaptam állást, még a képzettségemhez képest szerényebb minőségű beosztásba sem - panaszkodott lapunknak Sz. István. A sárvári férfi immár több mint nyolc hónapja keres magának állást. Kálváriája nem egyedi napjainkban.

Lapunk számos alkalommal foglalkozott a hazai munkaerőpiaci helyzettel, mind a munkavállalók, mind a munkaadók szemszögéből. Ahogy a Vas Népe is megírta, Nyugat-Magyarország két megyéje is kiürült, már ami a szabad munkavállalókat jelenti. Mind Vas megyében, mind Győr-Moson-Sopron megyében lasszóval sem lehet munkavállalót fogni, az álláskereső-ajánló portálok tele vannak betöltetlen álláshelyekkel. A munkaadók a szakképzett álláskeresők hiányára panaszkodnak, nem egy esetben hozzátéve, szakképzettség még csak-csak lenne papíron, de a szakmai gyakorlat hiánya végül meghiúsítja a sikeres állásinterjút.

Fotó: Szendi Péter

Egyes szakemberek szerint tehát eljött a Kánaán a munkavállalók számára, mégis van egy olyan szegmense ennek a rétegnek, amely egyszerűen nem tud elhelyezkedni.

- Hosszú hónapokig gyártottam az álláspályázatokat, több képzettséggel a birtokomban, többféle irányban is, mégis sikertelenül - mondta Sz. István. Elbeszélése szerint az elmúlt nyolc hónapban több mint 300 álláspályázatot adott be, a legkisebb eredmény nélkül. - Jobbára arra sem méltattak, hogy az elutasításról értesítsenek - mondta a férfi, mígnem egy szakember felvilágosította önéletrajzának egyetlen „hibájára”.

- Nincs az a HR-vezető aki nyugodt lelkiismerettel venne fel a harminc körüli korosztályt képviselő csapatba egy „40 pluszos” munkatársat (ahogy mostanában ezt a korosztályt nevezik), ahol esetleg a vezető maga is alig 30 év feletti - jegyezte meg a problémáról egy szakember. Itt van tehát a probléma, a mai magyar álláspiacon negyven felett szinte lehetetlen az álláskeresés. A kérdéssel már ideje lenne foglalkozni, hiszen már kormányszinten is felmerült, talán külföldről kell szabad munkavállalókat behozni.

Ahogy a terület egyik ismerője megjegyezte, nem az a gond, hogy a 40 feletti pályázó nem felel meg a követelményeknek, hanem van 3-4 másik olyan pályázó, akiknél nem merülnek fel egyéb problémák. S hogy melyek ezek? HR-es szakemberek szerint a szocializációs körülmények, a tolerancia (be tud vajon illeszkedni egy nálánál fiatalabb csapatba?), vagy éppen el tudja viselni, hogy fiatalabb kolléga „parancsol” neki? Ezek a problémák egy fiatalabb jelentkezőnél nagy valószínűséggel nem merülnek fel, és egy dolog biztos: a HR-vezetők biztosra mennek, kockázat-minimalizálásra törekednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!