Gazdaság

2011.12.29. 14:34

Drágul az élet: nő a gáz, a villany, a távhő ára, többe kerül a közlekedés

Emelkednek a lakossági energiaárak január 1-jén: a villamos energia ára 2,7 százalékkal, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2 százalékkal. Mintegy 1,6 százalékkal drágább lesz 2012. első napjától a közösségi közlekedés is.

MTI

Emelkednek a lakossági energiaárak, az inflációt nem meghaladóan

Emelkednek a lakossági energiaárak január 1-jén, az inflációt nem meghaladó mértékben: a villamos energia ára 2,7 százalékkal, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2 százalékkal emelkedik - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói ára szolgáltatónként különbözőképpen változik, a két szélső határ mínusz 1, illetve plusz 2,7 százalék. Az áfakulcs változását - 25-ről 27 százalékra emelkedését - is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamos energia árak 0,6-4,2 százalék között nőnek. Az átlagos áremelkedés 2,7 százalékot tesz ki.


A földgáznál az egyes díjak - az indokolt költségek változásával összhangban - 2,6 százalékkal növekednek, ami az áfa-kulcs emelkedését is figyelembe véve, mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.


A távhőszolgáltatás - 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott - árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal emelkednek. 


Az árváltozás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók, valamint a távhőszolgáltatók esetében sem haladja meg az infláció várható szintjét - húzza alá a suzaktárca.

A közlemény utal arra, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett változások - egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai - következtében az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árak mellett. A tárca a lakosság teherviselő képességét, az energia rendszerek további működését, a fogyasztók zavartalan téli ellátását is figyelembe vette az új árak kialakításakor - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Az áfaváltozás miatt emelkednek a közösségi közlekedési tarifák

Az áfaváltozás miatt mintegy 1,6 százalékkal emelkednek 2012. január elsején a közösségi közlekedés tarifái, és nem kell regisztrációs jegyet váltaniuk a közösségi közlekedésben szociálpolitikai alapon díjmentesen utazóknak - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A jegy- és bérletárak, a pótdíjak változatlan szinten tartása esetén az áfakulcs emelkedésével csökkenne a vasúti és autóbuszos közszolgáltatók nettó bevétele. Ennek elkerülése érdekében szükséges a díjtételek kismértékű kiigazítása. A tarifák csak az adóváltozással indokolt mértékben, átlagosan mintegy 1,6 százalékkal emelkednek - olvasható a közleményben.

A regisztrációs jegy, amelyet például a hat év alattiak, a 65 év felettiek váltottak 2010 márciusa óta, azért szűnik meg, mert elkészültek a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések, s a rendszer további fenntartása nem indokolt - állapítja meg a tárca közleménye. A regisztrációs jegytípus megszüntetésével a szolgáltatók évi több százmillió forint kiadástól mentesülnek. A közlemény megállapítása szerint a pontos utasforgalmi adatfelmérést a középtávon bevezetni tervezett, korszerű e-ticketing rendszer minden egyéb megoldásnál hatékonyabban segítheti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!