Gazdaság

2009.06.15. 02:28

Egész Európa megmozdul: demonstrálnak a tejtermelő gazdák

Körkép - Miközben több uniós ország tehéntartói Luxemburgban, a hazai tejtermelők Budapesten demonstrálnak június 22-én.

Vas Népe

A jelenlegi 55 forintos felvásárlási ár mellett minden liter megtermelt tej 25 forinttal növeli a gazdálkodók veszteségét, a termelők a túlélés érdekében utolsó tartalékaikat élik fel - folytatódik a lapunkhoz eljuttatott közlemény.

Ha nem kapnak azonnali segítséget, a tejtermelők tömegével fogják felszámolni az állományukat, a hazai tej még jobban visszaszorulhat a boltok polcairól (az etikai kódex bevezetésének kérdésessége is ez irányba hat), a fogyasztók a máshol eladhatatlan importtermékek között válogathatnak majd.

Az Európai Unió elhibázott ágazatpolitikája, tehetetlensége, rugalmatlansága és érzéketlensége egyre mélyebb válságba sodorja a termelőket, amit csak tetéz az eddig bevezetett nemzeti intézkedések hatástalansága.

A tejtermelők követelik, hogy más tagállamokhoz hasonlóan a magyar kormányzat is avatkozzon be, nyújtson érdemi segítséget a gazdálkodóknak. A termelők ez irányú javaslataikat egyébként már eljuttatták a földművelés-ügyi és vidékfejlesztési miniszterhez.

Végső elkeseredettségükben a MOSZ Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmánya és a demonstrációs bizottság közös ülésén a tejtermelők úgy döntöttek, hogy június 22-én (egy időben a COPA-COGECA által Luxemburgban szervezett központi megmozdulással) délután 1 órától az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete előtt demonstrálnak a kialakult helyzet megváltoztatása érdekében.

A demonstráció szervezése megkezdődött, a pontos részletekről a későbbiekben részletes tájékoztatást adunk - tartalmazza a közlemény, amit a MOSZ titkára és a választmány elnöke írt alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!