Gazdaság

2016.11.28. 06:56

Egy korszak vége - Növekszik a minimálbér

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a mostani bérmegállapodással Magyarországon lezárult az alacsony munkabér időszaka.

A miniszter a múlt csütörtöki egyezséget kivételesként értékelte, mivel - elmondása szerint - ez az első eset, hogy a rendszerváltozás óta több évre szóló, számottevő változásokat hozó bérmegállapodást kötöttek a kormány, a munkaadók, és a szakszervezetek, figyelembe véve minden érintett lehetőségének határait. - írja a 24.hu

Jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatók közterhe pedig öt százalékponttal csökken. A távolabbi jövőt nézve, 2018-ban a minimálbér további 8 százalékkal, a garantált bérminimum 12 százalékkal emelkedik, a közterhek két százalékponttal csökkennek. A bérnövekedés és köztehercsökkentés a következő négy évben is folytatódik.

Varga Mihály kiemelte, hogy a köztehercsökkenés a nyugdíj- és az egészségügyi kasszát sem ingatja meg. A kormány továbbra is garantálja a nyugdíjak értékállóságát. A béremelkedés nyomán felmerülhet az infláció növekedése, de ennek megfelelően a jövőre szóló nyugdíjemelés is nagyobb lehet. Ezzel kapcsolatosan a kormány már a szerdai ülésén is dönthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!