Gazdaság

2009.03.24. 03:28

Egyre kevesebb beruházás

Körkép - Tizenhatmilliárd forinttal kevesebbet költöttek beruházásra a vasi gazdasági szervezetek a tavalyi év utolsó három hónapjában, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

Burkon László

Nagymértékben csökkent a cégek beruházási aktivitása a tavalyi év utolsó negyedében Vas megyében - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) győri igazgatóságának legfrissebb jelentésében. Míg az év első kilenc hónapjában átlagosan 1,5-1,8 milliárd forinttal többet költöttek a vállalkozások fejlesztésre, mint az előző esztendő hasonló időszakában, addig október és december között 16 milliárd forint értékű volt a visszaesés. Összességében a tavalyi 62,5 milliárd forint értékű vasi be-ruházási érték 11,1 milliárd forinttal marad el a 2007-es adattól.

A régióban a vasi adatokhoz képest Győr-Moson-Sopron megyében számottevő-en, Zalában mérsékeltebben, de emelkedett a fejlesztések nagysága 2008-ban az előző esztendőhöz mérten. A folyamatok hatására a vasi teljesítményérték a nyugat-dunántúlinak már csak alig egyötödét tette ki, az országosnak pe- dig mindössze 1,9 százalékát képviselte.

A járműbeszerzésekkel, a haszonállatok állományának gyarapításával és az ültetvények létesítésével kapcsolatos fejlesztések kivételével minden fontosabb anyagi-műszaki csoportban csökkent az új tárgyi eszközök vásárlására szánt források összege. Épületek, építmények kialakítására 937 millió, közvetlenül termelési célt szolgáló berendezések üzembe állítására pedig 11 milliárd forinttal költöttek kevesebbet a vasi cégek és intézmények, mint egy esztendővel azelőtt. A korábbi időszakhoz hasonlóan 2008-ban is az ipari vállalkozások ruháztak be a legtöbbet. Figyelemreméltó adat, hogy a feldolgozóipari gyártókapacitások bővítésére, felújítására fordított csaknem 36 milliárd forint 11,7 milliárddal volt kevesebb, mint 2007-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!