mesterséges intelligencia

2019.07.10. 20:38

Egységes adatbázist fejleszthet a bányászati és földtani szolgálat

Egységes adatbázis fejlesztéséhez nyert el 203 millió forint támogatást a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat az idei Tématerületi Kiválósági Program keretében – jelentette be Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Budapest, 2019. július 10. Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelõs helyettes államtitkára (b) és Fancsik Tamás, a szolgálat elnöke a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat fõvárosi székházában tartott sajtótájékoztatón 2019. július 10-én. Egységes adatbázis fejlesztéséhez nyert el 203 millió forint támogatást a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat az idei Tématerületi Kiválósági Program keretében. A pályázat keretében 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülethez összesen 14,6 milliárd forint támogatást kap. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A pályázat keretében 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülethez összesen 14,6 milliárd forint támogatást kap –mondta az államtitkár. Idén négy témát jelöltek meg; az egészség, a kultúra és család, a biztonságos társadalom és környezet, valamint az ipar és digitalizáció kutatási területekhez kellett illeszkedniük a benyújtott szakmai programoknak – ismertette a helyettes államtitkár.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat a felszín alatti területek eddigi kutatásának 100-150 éve alatt összegyűlt adatok digitalizálásához és mesterséges intelligenciával való feldolgozásához nyert el támogatást – mondta el Fancsik Tamás, a szolgálat elnöke.

Szigeti Ádám hangsúlyozta, hogy

a támogatott kutatások a legfontosabb társadalmi-gazdasági kihívásokra keresnek a gyakorlatban hasznosítható válaszokat.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy tavaly 8 milliárd forinttal hirdettek meg hasonló programot, és jövőre is mintegy 8 milliárd forint jut erre.

Kitért arra is, hogy a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény módosítása értelmében egységesítik az innovációs és kutatási alapot. Ez azt is jelenti, hogy a központi költségvetés különböző fejezeteiben erre a célra rendelkezésre álló pénz egy helyre rendeződik – jelezte Szigeti Ádám.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke kiemelte:

a szervezet egyik alapvető feladata a hazai földtani, bányászati, geofizikai, klímapolitikai adatok összegyűjtése, rendszerezése. Magyarország teljes felszín alatti erőforrás-állományára vonatkozó adatokat kezelnek

- tette hozzá.

Az információk tartalma és formája nagyon eltérő, a támogatott szakmai program hozzájárul ahhoz, hogy a különböző adatbázisokat egységes adattartalmúvá és formátumúvá alakítsák.

Az egységes földtani adatmodellt a mesterséges intelligencia lehetőségeit alkalmazva fejlesztik tovább, hogy az adatokban rejlő ismeretanyag minél szélesebb körben hasznosítható legyen – ismertette Fancsik Tamás.

Borítókép: Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára (j) és Fancsik Tamás, a szolgálat elnöke a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat fővárosi székházában tartott sajtótájékoztatón 2019. július 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában