Gazdaság

2009.05.21. 02:29

Élénkült a vendégforgalom Vas megyében

Régiós körkép - Jelentősen csökkent az ország kereskedelmi szálláshelyeinek látogatottsága az idei év első két hónapjában, mindeközben Vas megye idegenforgalma kimagasló élénkülést mutatott.

Burkon László

A vendégek száma csaknem 13, a vendégéjszakáké pedig több mint 10 százalékkal csökkent az ország kereskedelmi szálláshelyein az év első két hónapjában a tavalyi adatokhoz képest. A visszaesés Közép-Magyarországon volt a legnagyobb, ahol egyötödével csökkent a vendégforgalom. A kisebb látogatottság ellenére hosszabbodott az átlagos tartózkodási idő, 2,4 éjszaka volt januárban és februárban - áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében. Az országos vendégforgalom csaknem egynegyede a Nyugat-Dunántúlon realizálódott, ahol 146 ezer vendég 409 ezer éjszakát töltött el. Mindezzel együtt a régió kereskedelmi szálláshelyeinek látogatottsága kisebb mértékben ugyan, de csökkent. Az első két hónapban 3,8 százalékkal kevesebb vendég kereste fel a régiót, s 3,1 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el itt, mint egy évvel korábban. Az eltöltött éjszakák száma a külföldi és a belföldi vendégek körében is csökkent, előbbieknél mindössze 1, utóbbiaknál viszont 4,5 százalékkal. Az átlagos tartózkodási idő viszont valamelyest nőtt. A vendégéjszakákat figyelembe véve a régió idegenforgalmának több mint 50 százaléka a négycsillagos szállodákat érintette. Emellett a háromcsillagos szállodákban és a gyógyszállókban eltöltött éjszakák száma jelentős.

A régió megyéit összevetve Győr-Moson-Sopronban 20 százalékos visszaesést regisztráltak a vendégforgalomban az év első két hónapjában, Zalában is 4,2, illetve 5,5 százalék volt az elmaradás a vendégek, illetve a vendégéjszakák számát illetően. Vas megyében viszont - a régiós átlaggal ellentétben - kimagasló élénkülést mutatott az idegenforgalom. Számokkal kifejezve ez azt jelenti, hogy a külföldi vendégkör több mint kéttizeddel, a belföldi pedig egytizeddel bővült. A vendégéjszakák száma szintén számottevően nőtt Vas megyében, a külföldi vendégkörben 11,8 százalékkal, míg a belföldi forgalomban 17,5 százalékkal, így a régióban eltöltött vendégéjszakák csaknem harminc százalékát a vasi vendégfogadók realizálták. Az átlagos tartózkodási idő 2,7 nap volt, ami jelentősen meghaladta mind az országos, mind a régiós adatot.

A szállástípusok közül a szállodák látogatottsága kiemelkedően, több mint 21 százalékkal nőtt. Ez elsősorban a magasabb komfortfokozatú öt- és négycsillagos szállodák forgalomnövekedéséből adódott. Még inkább említésre érdemes a gyógyszállók iránti érdeklődés 48,5 százalékos emelkedése, s a régiótól eltérően Vas megyében a wellness-szállók forgalma is növekedni tudott. Januárban és februárban a határon túlról érkező 17 ezer vendég 54 ezer éjszakát töltött el a vasi szálláshelyeken, ami 11,8 százalékos növekmény az egy évvel korábbi adathoz képest. Egy külföldi átlagosan 3,2 napot tartózkodott Vas megyében (ez az adat Győr-Moson-Sopron megyében 1,9, Zala megyében 5,5). A Vasba látogató külföldiek több mint kilenctizede az Európai Unió országaiból érkezett ide, ezen belül elsősorban Ausztriából, Németországból, Csehországból és Szlovákiából.A Vasba látogató külföldiek több mint kilenctizede az unió országaiból érkezett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!