Gazdaság

2016.12.30. 12:01

Emlékszik még? 296 forintért is adtak gázolajat Vas megyében

Körkép – Nem hoztak árváltozást az év utolsó napjai a benzinkutaknál. Összehasonlítva az év elejével: Vas megyében negyven forinttal kerül többe a benzin és mintegy hatvan forinttal drágább a dízel. Visszatekintettünk az üzemanyagárak változásaira.

Bakos Ágnes

A legfrissebb hír az üzemanyagokkal kapcsolatban, hogy hiába drágult az olaj, közben erősödött a forint a dollárral szemben az év utolsó előtti hetében. Ez azt jelenti, hogy nem drágultak és nem is lettek olcsóbbak az üzemanyagok az év utolsó napjaiban.

Az egyik árösszehasonlító portál adatbázisa szerint Szombathelyen 359 és 382 forintért is adnak benzint, 362 és 383 forintért is mérnek gázolajat most, az évváltáskor.

Vas megyében az év első hetében 318 és 341 forintért is adtak benzint, a dízel literjéért pedig 296 és 343 forint között fizethettek az autósok a vasi töltőállomásoknál.

Azóta összesen 45 alkalommal nőttek és 29 alkalommal csökkentek az üzemanyagárak, általában a benzin és a gázolaj ára együtt változott, de voltak kivételek.

Az sem volt ritka, hogy csak az egyik üzemanyagfajta ára változott egy-két forintot, az viszont csak kétszer fordult csak elő idén, hogy az egyik ár emelkedett, a másik pedig csökkent a hazai töltőállomásoknál. Egyik ilyen árváltozás áprilisban, a másik júliusban volt. Tavasszal háromforintos volt a változás: a gázolajnál mínuszban, a benzin árában pluszban. Júliusban éppen fordítva alakult: akkor öt forinttal csökkent a benzin és kettő forinttal emelkedett a dízel ára.

A legnagyobb áremelést az október hozta idén a töltőállomásoknál: 13 forinttal nőtt a gázolaj, és hét forinttal emelkedett a 95-ös benzin ára október 1-jén. A legjelentősebb áresést július közepén tapasztalhatták az autósok a kutaknál: akkor kilenc forinttal mérséklődött a benzin, és öt forinttal csökkent a dízel ára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!