Gazdaság

2006.10.30. 03:29

Erősödik a falusi turizmus

Megyei körkép Az idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége. A jubiláló civil szervezet jelenét erősödő szemléleti változás és újszerű tervek jellemzik.

Tersztyánszky Krisztina

- Tagjaink száma nem növekszik olyan nagy arányban, mint a szállásadóké - hangsúlyozza Babos Csaba, a Szombathelyi Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója, aki Patyi Elemér és dr. Nikl János után egy éve ellátja az elnöki tisztséget. - Tagjainktól minőséget és aktivitást követelünk, inkább az együttműködésre, semmint a létszám mindenáron történő növelésére törekszünk.

Az új elnök magáról elmondja: az idegenforgalom mindig érdekelte, ilyen irányú az egyik végzettsége, ott volt az egyesület alapításánál, később pedig elnökségi tagként, majd társelnökként dolgozott. Nagy örömmel végzi ezt a feladatot. Úgy érzi, nem árt, ha egy nonprofit szervezet élén olyan ember áll, aki járatos a vállalkozói szférában, vannak kapcsolatai, a pályázatírás terén szerzett szakmai ismeretei. Úgy látja, az idei évben az együttműködés erősítésére kell legjobban odafigyelniük.

- A falusi turizmus, tudjuk jól, nem csak turisztikai szempontból fontos. A szállásadás és a köréje szerveződő szolgáltatások perspektívát nyithatnak a hátrányos helyzetű, munkanélküliséggel küszködő, ugyanakkor természeti adottságokban és kulturális értékekben bővelkedő kistelepülések lakói számára. Ez is indokolja azt az igényünket, hogy a most készülő Nemzeti Fejlesztési Tervben ne csak kereskedelmi szálláshelyként, hanem nevesítve jelenjen meg a falusi turizmus. Ha összefogunk, komolyabb súllyal tudunk megjelenni, jobb eséllyel tudjuk megcélozni a remélt forrásokat.

Az egyesület az elmúlt években már számos hasonló profilú civil és szakmai szervezettel működött együtt - tudjuk meg Huszár Judittól, a Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége titkárától. A közös fellépés jó alkalmai voltak a kiadványok, a turisztikai vásárokon való megjelenés, a sok látogatót vonzó fesztiválok. Regionális szakmai együttműködés bontakozik ki a szomszédos megyék szállásadóinak szervezeteivel, s az egyesület alapítóként tagja a Pannon Helyi Termék Klaszternek. Miután a szervezet az idén közhasznú jogállást szerzett, 2006-ban már élni tudtak olyan pályázati lehetőségekkel is, melyek közhasznú szervezetek számára nyújtanak forrásokat. Így sikerült a Nemzeti Civil Alapprogramtól egy együttműködést és stratégiai fejlesztést is segítő projektre hárommillió forint támogatást nyerni.

- Az Összefogással a környezettudatos falusi turizmus fejlesztéséért programunk célja egy Vidékfejlesztési és Turisztikai Érdekegyeztető Platform létrehozása és működtetése a civil partnerszervezetekkel és szakmai szervezetekkel - tájékoztat Huszár Judit. - A program előkészítése május elejétől folyik, s még az idén megalakítjuk a platformot. Közös fejlesztési és marketingstratégia kialakítását tervezzük, amit projekttervek, pályázati együttműködések kidolgozása, termékfejlesztési javaslatok készítése során közösen képviselhetünk. Ösztönözni szeretnénk a falusi turizmushoz kötődő innovatív kezdeményezéseket. Célul tűztük ki egy vonzerőket bemutató CD kiadását, illetve egy jobban kezelhető, informatív honlap létrehozását. Fontosnak tartjuk a hatékonyabb érdekképviseletet, a területi döntéshozó folyamatokban való aktív részvételt. Szeretnénk elérni, hogy a fejlesztési dokumentumokban jelentőségének, gazdasági és közösségi szerepének megfelelő súllyal jelenjen meg a minőségi falusi turizmus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!