Gazdaság

2016.10.12. 12:39

Evett már dísztököt? - Megéri megkóstolni, nagyon finom

Szombathely - Evett már dísztököt? Itt az ideje! Csak egy kivétel van, a többi nagyon finom. A kínálatra sem lehet panasz a szombathelyi vásárcsarnokban. Diót és nyári ízeket is kerestünk.

Bakos Ágnes

TÖKKÍNÁLAT
- Bizony, 850 fajta tökből csak egyetlen egy nem ehető, az a koronás tök - mondta a szombathelyi piacon Németh Zsuzsanna. Saját zöldségeit hozta, Sorkikápolnán teremnek és nagyon színes a kínálat. Az mondta, nincs panasz a termésre, bár ami még a földön van, annak nem tett jót a két októberi fagyos nap. - A kancsótök levelei lefagytak, az már látszik. Hogy a termés sérült-e azt majd megnézzük, amikor nem esik. Ha kibírta, akkor egy darabig jó - mondta a termelő. Nemcsak a kínálat színes és gazdag, kereslet is van a tökre. - Ilyenkor viszik dísznek óvodákba, iskolákba, meg majd a halloween-re, arra főleg az olajtököt, annak van egy sárga fajtája. Az is ehető, rétesnek, köretnek is jó, és az olajtökből van a legfinomabb tökfőzelék, nem a spárgatökből - sorolta a tök-tudnivalókat. Azt mondta, ő maga is a piacon hallotta annak idején egy nénitől, kipróbálta és azóta ajánlja is a vevőinek. Persze ne úgy képzeljük el, hogy megveszünk egy dísztököt, aztán egy hétig a lakás éke, majd ebéd lesz belőle! A dísztökfogyasztás a zöldség korától függ és egyszerűen megállapítható, hogy ehető-e még - magyarázta Németh Zsuzsanna. - Az a fajta tök ehető, ami még nehéz. Ami elkezdett belülről száradni, az könnyű, az már csak dísznek való - mondta el a titkot. A lakásdíszítéshez is van tippje: a száradó tököt érdemes színtelen körömlakkal lekenni, mert akkor nem barnul meg és sokáig szép lesz. Darab-árasak a dísztökök, Zsuzsanna ötszáz és 2500 forint közötti áron adja a kancsótököket, a többinél száz és ötszáz forint közötti az ár, ami mindig a mérettől és a szépségtől függ.

KEVÉSKE DIÓ
Diót is hozott Zsuzsanna, az is saját termés, még a tavalyi. Sajnos nem csak „pletyka", hogy idén egyáltalán nincs dió, elfagyott. - A fa legtetején maradt pár szem, az hullott le, tíz méterről, meg afeletti magasságból - számolt be a gazdálkodó. A fagy mellett egy dióbogár is tizedeli újabban a termést, néhány éve jelent meg, és megfeketedik tőle a gyümölcs. Most 2 ezer forintért adják a héjas diót, pucolva 5-6 ezer forintot kérnek érte.

NYÁRI ÍZEK
Strandhangulatot idézhetünk még, és nem is kerül sokba: 120 forint egy cső csemegekukorica a szombathelyi piacon. - A vége van már, hetven-nyolcvan forint volt a legalja, de azok tényleg kicsik voltak. Idén száz és 120 forint között volt - mondta Németh Zsuzsanna. Kicsit mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, ha lecsóval idéznénk fel a nyarat. Magyar paprikát háromszáz forint körül, paradicsomot 460 forint körül találunk a szombathelyi piacon. A vöröshagyma 150 forint körül van kilónként. A tyúktojás ára változatlanul húsz és 45 forint között van, természetesen mérettől függően.

VITAMIN AZ ŐSZRE
Október közepe már nem a befőzés ideje, ami a gyümölcsöket illeti. Négyszáz és ötszáz forint között találjuk a legtöbbet, akár déli import, akár hazai termés. A szilva volt a legolcsóbb a szerdai piaci kínálatban: 360 forintért adtak egy kilót. A banán következik az ársorban: annak négyszázért mérték kilóját a szombathelyi piacon. Magyar szőlőt 450 forintért mértek, kiviből pedig 480 forintért láttunk egy kilót. Ha nem is olcsó, de kell a vitamin, szóval pár száz forintért érdemes válogatni, akár egy gyümölcssalátára valót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!