Gazdaság

2007.01.05. 03:28

Felkészülés az idei esztendőre

Az új esztendő kezdetén a tudatos gazda - számot vetve az elmúlt év gazdálkodásával, kellő tapasztalat és ismeret birtokában - tervet készít. Végiggo ...

Nikl János

Az idei év kezdetén azonban nem elég, ha csak ezeket az információkat hallgatjuk meg. Ismert minden gazdálkodó előtt, hogy 2007 egy új támogatási időszak (2007- 2013) kezdetét is jelenti. Vonjunk mérleget abban a tekintetben is, hogy mit tudtunk kihasználni az előző időszak támogatási lehetőségeiből, mit szalasztottunk el, és milyen célokat tűzzünk ki magunk elé az elkövetkezendő időre. Azt tudnunk kell, hogy semmilyen támogatási rendszer nem működik saját erő megléte nélkül. Mind a hazai, mind pedig az uniós támogatások csak jól működő gazdaságokra alapozódnak. Ezért hát gondoljuk végig, hogy eleget tettünk-e minden adminisztrációs, nyilvántartási és beszámolási kötelezettségünknek, hol vannak elmaradásaink, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ez másképp legyen a jövőben. A célként kitűzött feladatot alaposan készítsük elő. Amennyiben építéssel összefüggő elképzeléseink vannak, már most kezdjük el terveztetni és engedélyeztetni. Ha önállóan nem vagyunk képesek a pályázat elkészítésére, keressünk szakembert.

A szaktárca azt ígérte, hogy január végén, február elején meghirdetik az idei agrártámogatások rendszerét. Társadalmi elfogadtatása után március-április hónapokban már indulhat a pályáztatás. Ígéret még az is, hogy az elbírálás és a pályázatok kezelése leegyszerűsödik, ami az elérhetőséget segíti.

Meghirdetik - ami sokakat érdekel - a géptámogatást és az energetikai célú ültetvények telepítését. Ehhez is az szükséges, hogy az előkészületeket időben tegyük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!