Gazdaság

2009.08.31. 02:28

Gazdafórum: A termőföldre szükség van!

Karakó - Az agrárium felélesztése a vidéki gazdák, az őstermelők helyzetbe hozásával lehetne megoldható. A hazai földalap megtartása érdekében a területeket állami kézbe kellene vonni. Ahogy ezt Angliában és az USA-ban teszik...

Tersztyánszky Krisztina

Prof. dr. Tanka Endre tanszékvezető egyetemi tanár hozzáfűzte: dokumentumokkal alátámasztott tény, hogy az EU a kelet-európai országoknak az olcsó alapanyag előállító és a felvevő piac szerepét szánja, ami sérti a közösségi jogot. 2020-ig a termőföld több mint felét az élelmiszer-termelés helyett a bioenergetikának adja át, s a vidékfejlesztés csupán a vidéki társadalom minimumának megőrzését célozza.

A termőföld szerepéről szólva a professzor kiemelte: a civilizáció világválsága korszakában a föld és a víz birtoklása különösen fontos tényező, ezért meg kell akadályozni, hogy a magyar föld a külföldi tőke kezébe jusson. A szakember szerint a hazai földalap megőrzésének egyetlen törvényes útja az állam közfunkcióinak helyreállítása, a földek állami kézbe kerülése. Bármily furcsán hangzik ez, mind Angliában, mind számos USA-tagállamban hasonló a helyzet. Az állam azután szociális földprogrammal, a területek tartós használatba adásával családi gazdálkodást alapozhat meg.

Így öt-tíz év alatt felszámolható lenne a nagybirtokrendszer, vissza lehetne szorítani a nagytőke hatalmát. Visszaadni az országnak az élelmezés biztonságát, a vidéki ember számára pedig lehetővé tenni, hogy megéljen a munkájából. A döntéshozókat sürgősen rá kell ébreszteni a szakember szerint, hogy kezdjék el a megmaradás földprogramját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!