Gazdaság

2009.05.11. 02:29

Gyakorlatilag megszűnt a cukorrépatermesztés Vas megyében

Körkép - Nőtt a vetés- és erdőterület, a cukorrépatermesztés gyakorlatilag megszűnt, gyümölcsből és szőlőből is kevesebb helyen terem már Vasban - derül ki a Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetségének 2008-as beszámolójából.

Vas Népe

2007-ben a termőterület-csökkenés megállását, 2008-ban pedig növekedését mutatták a statisztikai adatok. A művelési ágak közül 1353 hektárral a szántó, 407 hektárral pedig a gyepterület növekedett, s az erdők tekintetében is javult a helyzet, az elmúlt két évben közel 1000-1000 hektárral nőtt az erdőterület. A gyümölcsös és a szőlő esetében viszont jelentős volt a csökkenés az előző évi kedvezőtlen értékesítési lehetőségek és a kivágási támogatások miatt. A gyümölcsösök területe 278, a szőlőé pedig 606 hektárral lett kisebb.

A Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetségének tagszervezeteinél csökkent a búza és a tavaszi árpa vetésterülete, a kedvező ár és piaci lehetőségek miatt viszont nőtt a kukorica és az olajos magvú növények (napraforgó, repce) részesedése.

Vas megyében - a KSH adatai szerint - a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és vadgazdálkodás területén átlagosan 2 ezer 700 főt foglalkoztattak 2008-ban. Ez 4 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző évben. A szövetség tagjainál folyamatosan csökken az alkalmazottak létszáma. Az elmúlt évben számuk 7,5 százalékkal csökkent. A nyugdíjba vonuló szakemberek helyére csak a legszükségesebb esetben vesznek fel új munkaerőt. A tagszervezetek foglalkoztatták a megyei mezőgazdasági alkalmazottak 37 százalékát.

A 2007. évi őszi-téli csapadékmennyiség és a kedvező téli időjárás hatására a becslések rekordnagyságú termést ígértek a 2008. évi nyári és őszi betakarítású gabonáknál egyaránt. A fontosabb szántóföldi növények közül a tagszervezeteknél 9279 hektáron takarítottak be búzát, ami 500 hektárral kevesebb az előző évinél. Az átlagtermés viszont 609 kilogrammal nőtt hektáronként, s az össztermés megközelítette a 2004. évi rekordtermést. A júliusi sok csapadék miatt a minőség viszont zömében takarmányminőség lett (országosan 40 százalék, a megyében 60 százalék körül). Az uniós cukorrépareformmal együtt járó kvótavissza-adás és a feldolgozóüzemek bezárása következtében gyakorlatilag megszűnt a cukorrépa-művelés a megyében.

A nagy nemzetközi befektetési alapok megjelenése az árutőzsdén és a kiszámíthatatlan spekuláció együttesen jelentős árnövekedést indukált, és a gabonaárak 2007-ben lényegében megduplázódtak. Ez az árnövekedés 2008 április-májusáig tartott. A Budapesti Értéktőzsde május végi jegyzései már árcsökkenést jeleztek, aratáskor a búzaárak az előző évinek csaknem a fe-lére estek vissza, a kukorica novemberi tőzsdei jegyzése pedig 22-23 ezer forint/tonnára csökkent. A fizikai piacokon csak 18-21 ezer forintos árat kínáltak a kukoricáért tonnánként, amely még a bekerülési költségnél is 5 ezer forinttal kevesebb volt.

Összességében megállapítható, hogy 2008-ban a kedvező terméseredmények mellett jelentős volt az értékesítési árak csökkenése és a beviteli árak növekedése. Rendkívül kedvezőtlen az, hogy a hektáronkénti termesztési költségek növekedése miatt például kukoricából legalább 8-10 tonna/hektár termésátlagra volt szükség a költségek fedezésére. A növénytermesztést az utóbbi években nemcsak a terméseredmények, hanem az értékesítési árak ingadozása is jellemzi, ami csökkenti a termelők stabilitását.

A jelenlegi nemzetközi és hazai felmérések a 2008/2009-es gazdasági évre is jó terméseredményeket prognosztizálnak. Tehát fontos lesz az, hogy miképp alakulnak a felvásárlási árszintek. A chicagói és párizsi árutőzsdén például a gabonafélék határidős jegyzése az elmúlt néhány hónapban csak kismértékben ingadozott, majd március végén mindkét tőzsdén 8-10 dolláros áremelkedés történt.

A nemzetközi tőzsdei árak növekedését elsősorban a következő okok idézték elő. Az USA síkvidéki területein szárazság uralkodik, gyengült a dollár, erősödött a szója és ásványolaj jegyzése, növelték az üzemanyagcélú etanol bekeverési arányát. Ha csök- ken a műtrágya-felhasználás, csökkenni fog a talajok termékenysége.

A globális felmelegedés okozta klímaváltozás, a növényvédő szerek és az energia árának a növekedése együttesen ma már túl nagy kockázatot jelenthet a termelők számára - tartalmazza a jelentés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!